filmfestivals : Showbizzkanaal

12/03/2018

Vijf Vlaamse producties uitgenodigd op Cleveland International Film Festival

Vijf Vlaamse filmproducties zijn uitgenodigd op het Cleveland International Film Festival (5-15 april), een van de belangrijkste filmfestivals in de VS. De korte animatiefilm Catherine van Britt Raes, de jeugdfilm Cloudboy van Meikeminne Clinckspoor en de speelfilms Het tweede gelaat van Jan Verheyen, Le Fidèle van Michaël R. Roskam en Façades van Nathalie Basteyns en Kaat Beels worden in april in Cleveland vertoond.

Catherine is een korte animatiefilm van de Gentse illustratrice en animatrice Britt Raes over een meisje dat dol is op huisdieren. De film is aan een indrukwekkende reeks bezig: sinds de première in oktober 2016 staat de teller op meer dan 150 festivalselecties (waaronder SXSW, Les Arcs, Premiers Plans in Angers, Film Fest Gent en Kortfilmfestival Leuven) en een dertigtal filmprijzen, waaronder die van Beste Belgische Kortfilm op Anima en de Schooljuryprijs op het Filem’on Jeugdfilmfestival in Brussel. In december 2017 werd Catherine uitgezonden op Canvas. De productie is van Creative Conspiracy.

Ook Cloudboy, het speelfilmdebuut van Meikeminne Clinckspoor, is geselecteerd voor Cleveland International Film Festival. De jeugdfilm over een verlegen stadsjongen die de zomer bij zijn moeder en haar nieuwe gezin in Lapland moet doorbrengen, kreeg zijn internationale première op TIFF Kids in Toronto en kwam in maart 2017 uit in de Belgische bioscopen. Cloudboy is een internationale coproductie met het Antwerpse Bulletproof Cupid als hoofdproducent.

Ten slotte worden ook drie Vlaamse speelfilms in Cleveland vertoond: Het tweede gelaat, Le Fidèle en Façades. Het tweede gelaat van Jan Verheyen is een politiethriller met Koen De Bouw en Werner De Smedt in de hoofdrollen. Het is het sluitstuk van een drieluik rond het speurdersduo Vincke en Verstuyft, gebaseerd op de romans van Jef Geeraerts. Het tweede gelaat kreeg zijn wereldpremière op het Chicago International Film Festival en kwam in oktober 2017 uit in de Belgische zalen.

Le Fidèle is een donkere liefdestragedie van Michaël R. Roskam met Mattias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de hoofdrollen. De film werd in het najaar van 2017 geselecteerd voor de filmfestivals van Toronto en Venetië en was de officiële Belgische inzending voor de Oscars van 2018. Le Fidèle is een productie van Savage Film en het Franse Stone Angels.

Façades is een karaktergedreven drama over een vrouw die onverwacht op een kantelpunt in haar leven komt te staan. De regie is van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, die eerder samen de succesreeksen Beau Séjour (2016) en Clan (2012) draaiden. De hoofdrollen in Façades zijn voor Natali Broods, Johan Leysen en Theo Maassen. De film werd geproduceerd door De Mensen.

Catherine, Cloudboy, Het tweede gelaat, Le Fidèle en Façades konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Sven Gatz, in Het tweede gelaat, Le Fidèle en Façades.

19:51 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Film/Documentaire, Filmfestivals | Tags: cleveland international film festival |  Facebook | |  Print |

15/02/2018

GIRL van Lukas Dhont scoort internationaal!

girl.JPGThe Match Factory, de in Keulen gevestigde sales agent die eerder al Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown in het buitenland verkocht, zal nu ook Girl, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont internationaal vertegenwoordigen. De aankondiging valt samen met de start van het Internationaal Filmfestival van Berlijn en werd meteen gevolgd door nieuws over een eerste buitenlandse verkoop. De in Parijs gevestigde distributeur Diaphana Films verwierf de rechten voor Frankrijk. Regisseur Lukas Dhont en producent Dirk Impens zijn zeer opgetogen over de bereikte overeenkomst met The Match Factory.

Girl laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt. Lara ondervindt dagelijks de grand écart tussen de realiteit van haar mannelijke biologie en haar vrouwelijke identiteit.

De film werd ontwikkeld in het kader van de Résidence van het Filmfestival van Cannes, en won als project al de Work in Progress awards op zowel CONNeXT als op het Festival van de Europese Film in Les Arcs. Dat leverde de film enkele weken terug al het “hottest project from Benelux” predicaat op in het internationale vakblad Screen International.

GIRL “is een project dat we volgen sinds CONNeXT in Gent en Les Arcs,” verklaarde Karin Beyens, hoofd acquisities bij Diaphana. “We werden getroffen door de unieke, viscerale visie van deze debuterende filmmaker.” The Match Factory Head of Sales Thania Dimitrakopoulou: "We zijn zeer verheugd om samen met Lukas te werken aan zijn betoverende en gewaagde debuutfilm en dit met partners als producent Dirk Impens van Menuet, en Diaphana als de Franse distributeur. We zijn allen overtuigd van de geweldige indruk die een film als Girl zal maken op zowel het publiek als de critici en kijken dan ook erg uit om deze met de wereld te delen." Verwacht wordt dat de film in de loop van de zomer klaar zal zijn.

GIRL vertelt een confronterend en ontroerend verhaal over identiteit en gender. De 15-jarige nieuwkomer Victor Polster kruipt in de huid van de hoofdrol Lara. Arieh Worthalter speelt Lara’s vader, en verder zien we o.a. ook Valentijn Dhaenens en Katelijne Damen in belangrijke rollen. Frank van den Eeden (Home) tekende voor de fotografie, Alain Dessauvage (Rundskop) monteerde de film, terwijl de internationaal vermaarde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui instond voor de balletscènes. Producent is Dirk Impens (The Broken Circle Breakdown, De helaasheid der dingen, Daens).

Lukas Dhont viel eerder ook al op met met korte films als L’infini (2014), dat voor de Oscars was gekwalificeerd, en het met prijzen overladen Corps perdu (2012).

De film is een coproductie met het Waalse Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films en kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz., le Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds, de Belgische Tax Shelter en Telenet.

20:03 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Film/Documentaire, Filmfestivals | Tags: girl, lukas dhont |  Facebook | |  Print |

Matteo Simoni wordt Master van Filmfestival Oostende 2018

filmfestival_oostende2018.JPGFilmfestival Oostende (FFO) kiest elk jaar een Master, als curator van het festival. Dit jaar valt deze eer te beurt aan acteur Matteo Simoni. Simoni volgt, als gastheer van de twaalfde editie van FFO, Wim Opbrouck op.

Matteo Simoni werd geselecteerd als één van de tien meest beloftevolle acteurs in Europa: hij is één van acteurs en actrices die momenteel op de Berlinale aan het publiek worden voorgesteld als 'Shooting Star'. Simoni komt daarmee terecht in een rij van internationale film- en tv-sterren zoals Rachel Weisz, Carey Mulligan, Alicia Vikander en Daniel Craig, die eerder geselecteerd werden voor de Shooting Stars. Voor België werden onder anderen Jérémie Renier, Matthias Schoenaerts, Kevin Janssens en Martha Canga Antonio in het verleden als Shooting Stars verkozen.

Peter Craeymeersch, directeur van FFO:

“Matteo heeft in de voorbije jaren zijn veelzijdigheid en talent als acteur bewezen, van zijn vertolking van Rocco Granata in Marina tot deze in Patser, alle rollen speelde hij met een moeiteloze flair. Met Matteo kiezen we de jongste master in de geschiedenis van FFO.  Hij is voor mij één van de boegbeelden van het aanstormende talent dat Vlaanderen rijk is en die alles in zijn mars heeft om internationaal door te breken.”
Matteo Simoni:

“Ik vind het ontzettend interessant dat het Filmfestival Oostende steeds meer groeit en kwaliteit uitstraalt. Om als jongste Master ooit gevraagd te worden is een hele eer. Dat is spannend maar des te meer een uitdaging. Ik zal er alles aan doen om jullie met een Limburgse lach te verwelkomen.”
Simoni is vooral bekend van zijn schitterende vertolking in de film Marina (2013) van Oscar-genomineerd regisseur Stijn Coninx. In deze biopic vertolkt Matteo de Belgisch-Italiaanse Rocco Granata, die met ‘Marina’ een wereldhit scoorde. Matteo leerde voor deze rol accentloos Italiaans spreken en hij ontving daarom terecht een Ensor-nominatie voor Beste Acteur.

Matteo Simoni speelde ook één van de hoofdrollen in de hitserie Safety First, waarvan in 2016 de film in de bioscoop verscheen. Voor zijn rol als ‘Smos’ ontving Matteo twee jaar achtereen de Vlaamse Televisiester voor Beste Acteur.

In 2016 was hij te zien in Jan Eelens comedyreeks Callboys, waar wekelijks 38% van de Vlaamse kijkers op afstemde en die genomineerd werd voor de International Emmy Awards 2017. FFO rolde daarom in 2016 al de rode loper uit voor Matteo en de andere Callboys. 

Sinds eind januari is Matteo te zien in Patser, de nieuwe film van Adil el Arbi and Bilal Fallah, de regisseurs van Black (2015). De film deed het onmiddellijk erg goed in de zalen. In de eerste vijf dagen gingen 82.000 bezoekers naar de film kijken en intussen staat de teller al bijna op 250.000 bezoekers. Ook in Nederland haalt de film fantastische cijfers.

Matteo werkt momenteel aan de opnames van de dramaserie De Bende van Jan De Lichte, een historische fictiereeks geregisseerd door Maarten Moerkerke en D’Ardennen-regisseur Robin Pront, waarin hij de titelrol speelt. Deze serie zal dit jaar op VTM te zien zijn.

Filmfestival Oostende belooft in 2018 opnieuw een complementair programma, waarbij internationale kwaliteitsfilms gecombineerd worden met talent van eigen bodem.

Filmfestival Oostende vindt plaats van 7 t.e.m. 15 september 2018.

19:54 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Filmfestivals | Tags: matteo simoni, filmfestival oostende, filmfestival oostende 2018 |  Facebook | |  Print |

04/02/2018

JEF festival rolt rode loper voor Vlaamse topcast van ZOOks

film.JPGOp zondagnamiddag 4 februari werd in hetpaleis het JEF festial geopend met de wereldpremière van de Vlaamse animatiefilm ZOOks van Kristoff en Dimitri Leue. Naast de regisseurs en de acteurs Frank Focketyn, Tine Reymer, Wouter Hendrickx, Daisy Ip, Warre Borgmans, Mona Lahousse en Glenn-Scott Peij, kwamen ook festivalmeters Frances Lefebure en Daphne Wellens, en Prins Laurent met zijn gezin naar de film kijken.

Warre Borgmans verwelkomde de meer dan 500 aanwezigen. Op z'n onnavolgbaar komische manier attendeerde hij het publiek op het festivalthema 'JEF kok' en de talloze masterclasses die tijdens de festivalweek worden georganiseerd voor jonge filmfreaks. Hij vroeg de festivalmeters Frances Lefebure en Daphne Wellens naar hun liefde voor film. Daphne: "Film kan je troosten, aan het lachen maken, inspireren en nog zo veel meer, dus je moet er zo jong mogelijk van beginnen genieten."

Voor Prins Laurent en Prinses Claire was het de derde keer dat ze de opening van het JEF festival in Antwerpen bijwoonden. Samen met hun kinderen keken ze in primeur naar de Vlaamse film ZOOks, in aanwezigheid van de sterrencast. De film is een hedendaags sprookje dat zich afspeelt in een wereld waarin de mens volledig gescheiden leeft van de natuur.

Na de feestelijke opening in Antwerpen, volgen er voor ZOOks nog regionale premières op de JEF festivallocaties in Brugge, Gent, Kortrijk en Strombeek-Bever. Tijdens de krokusvakantie, vanaf 10 tot en met 20 februari, kan een publiek van alle leeftijden in 5 steden in Vlaanderen genieten van nog veel meer jeugdfilmpremières, exclusieve filmevenementen, masterclasses, medialabs en nog veel meer!

Tickets en info op www.jeffestival.be.

ZOOks is een productie van Potemkino, in co-productie met SANCTA, The Fridge.tv en VRT/Ketnet.

21:22 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Film/Documentaire, Filmfestivals | Tags: zooks, warre borgmans, prinses claire, prins laurent |  Facebook | |  Print |

30/01/2018

Ceres genomineerd voor Glashütte Original Documentary Award

De documentaire Ceres van Janet van den Brand is genomineerd voor de Glashütte Original Documentary Award, de prijs voor beste documentaire film op de Berlinale. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. In totaal zijn 18 films genomineerd, verspreid over alle officiële programma’s van de Berlinale. Aan de prijs is een premie van 50.000 EUR verbonden. De Glashütte Original Documentary Award wordt op zaterdag 24 februari uitgereikt tijdens het slotgala van de 68ste editie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

Ceres is een poëtische documentaire over vier jonge kinderen die de oogstcyclus en de kringloop van leven en dood elk op hun eigen manier ervaren. De kinderen wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen en dromen ervan om later boer te worden, net als hun vaders en grootvaders. De seizoenen trekken voorbij, gewassen worden gezaaid en geoogst, dieren worden geboren en geslacht. De kinderen worden geconfronteerd met de grillen van de natuur en het leven dat de aarde geeft en neemt.

Ceres werd geschreven en geregisseerd door Janet van den Brand, een jonge Nederlandse filmmaakster die in Brussel woont en werkt en eerder al de korte films Rosa, zusje van Anna (2012) en Hondsdagen (2015) regisseerde. De documentaire werd geproduceerd door Maarten Bernaerts en Barbara Dyck voor Diplodokus, in coproductie met Tangerine Tree, Belga Productions en de Evangelische Omroep.

Ceres beleeft op de Berlinale zijn internationale première en wordt er in competitie vertoond in het Generation Kplus-programma. De 18 genomineerden voor de Glashütte Original Documentary Award komen uit uiteenlopende festivalsecties en de winnaar mag een premie van 50.000 EUR mee naar huis nemen, te verdelen tussen de regisseur en de producent. De jury voor de Glashütte Original Documentary Award bestaat dit jaar uit de Portugese curator en festivaldirecteur Cíntia Gil, de Duitse regisseur Ulrike Ottinger en de Amerikaanse journalist en filmmaker Eric Schlosser.

Ceres kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz.

20:02 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Film/Documentaire, Filmfestivals | Tags: ceres, glashütte original documentary award |  Facebook | |  Print |

29/01/2018

MOOOV Filmfestival maakt openingsfilm bekend en lanceert campagne als SDG Voice 2018

MOOOV Filmfestival (17 - 30 april) kondigt MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS, de derde speelfilm van Indonesische filmbelofte Mouly Surya, als openingsfilm aan voor de komende editie. Tegelijkertijd lanceert het festival de campagne 'MOOOV SDG Voice 2018' om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties bij haar publiek bekend te maken.

OPENINGSFILM & CAMPAGNEBEELD
MOOOV opent met MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS van Mouly Surya en kiest daarmee voor een krachtige vrouwelijke stem uit Azië. In deze Indonesische feministische western valt een lokale bende de afgelegen boerderij binnen van de weduwe Marlina. Ze zeggen dat ze haar gaan beroven en waarschijnlijk ook verkrachten. Dat het niet goed afloopt voor de ongewenste bezoekers, suggereert de titel al. De film werd o.a. geselecteerd voor de Quinzaine des réalisateurs in Cannes, voor het Toronto International Film Festival en het Internationaal Film Festival Rotterdam. Bekijk hier de trailer.

Het affichebeeld van deze editie van het MOOOV Filmfestival is van Vida Dena (°1984), een Iraanse kunstenares, fotografe en filmmaakster. Vida werd geboren in Teheran en woont sinds 2013 in Gent. In opdracht van MOOOV reisde ze terug naar Iran voor een fotoreeks. Het zoutmeer bij de stad Orumieh kleurt helemaal rozerood. Het lijkt een andere planeet.

MOOOV SDG Voice 2018
De 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN Agenda 2030 moeten een wereldwijd actieplan vormen om onder meer armoede uit de wereld te helpen, ongelijkheid te bestrijden en klimaatverandering aan te pakken. Om deze doelstellingen in België te promoten, duidt minister van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem een aantal ambassadeurs of 'SDG Voices' aan. MOOOV mag zich vanaf vandaag samen met reisbureau Joker, natuurvereniging Natagora, het Verbond van Belgische Ondernemingen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de krant Metro 'SDG Voice 2018' noemen.

Marc Boonen (artistiek directeur MOOOV) over het ambassadeurschap: "De films die MOOOV kiest, confronteren het publiek met wantoestanden in het Zuiden. Met de SDGs wil de VN die één voor één aanpakken. Tijdens het filmfestival koppelt MOOOV deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aan de films. Een mooie manier om te communiceren over de SDGs!".

MOOOV Filmfestival loopt van 17 tem 30 april 2018 op 8 locaties in Vlaanderen: Brugge, Dilbeek, Genk, Beringen, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Het volledige programma en alle aanwezige internationale gasten worden eind maart bekend gemaakt. Voor updates en info http://www.mooov.be.

20:35 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Filmfestivals | Tags: mooov filmfestival, sdg voice 2018 |  Facebook | |  Print |

28/01/2018

"JEF festival 2018", meer dan film!

JEF festival 2018, In de krokusvakantie is er voor jong en oud heel wat te beleven tijdens het JEF festival, een jeugdfilmfestival verspreid over verschillende locaties in Vlaanderen. Naast de geprogrammeerde films, zijn er sowieso ook een heleboel animaties en workshops waar je aan kan deelnemen. Zo kan je o.a. kokkerellen, je uitleven in een digitale speeltuin, (internationale) gasten ontmoeten en het werk van jonge filmmakers bewonderen.

Spelen met eten moet!
Deze editie van het festival draait helemaal rond het thema ‘koken’, ofte JEF kok. Spelen met eten is toegelaten! Zo maken de allerkleinsten tijdens de masterclass Soep epera een stop motion animatiefilm met groenten, samen met het Nederlandse collectief De Taartrovers. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er de masterclass JEF kok, waarin ze samen met Labeur Local een driegangenmenu koken. Terwijl zij staan te zweten in de keuken, mogen de (groot)ouders naar de film. De plaatsen zijn beperkt dus wees snel om je in te schrijven voor één van deze verrukkelijke masterclasses.

Ontdek nu al de jongste regisseurs van Vlaanderen
Bewonder op het JEF festival ook het werk van jonge filmmakers (6-14 jaar). Om een kortfilm te maken moet je niet noodzakelijk oud en ervaren zijn. Op zondag 11 februari kan je in het Zuiderpershuis in Antwerpen immers de zelfgemaakte kortfilms bekijken, die door onze jonge cineasten werd gemaakt. Uit meer dan 130 inzendingen maakte de professionele jury een selectie. In die jury zetelden dit jaar Gijs Debraekeleer (reportagemaker bij Ketnet), Britt Raes (regisseur van o.a. animatiefilm Catherine) en Henry Disotuar (filmregisseur en organisator van studentenfilmfestival). Kom zeker een kijkje nemen op de JEF makersdag en wie weet ontdek je hier de nieuwe Michaël R.Roskam of Fien Troch!

Digitale speeltuin en op de foto met de Gruffalo
Het JEF festival gaat van start op 4 februari 2018 en loopt tijdens de krokusvakantie t.e.m. 20 februari 2018. Er zijn festivalvertoningen in 5 steden: Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk en Strombeek-Bever. Op de festivallocatie in Antwerpen, Strombeek-Bever en Kortrijk kan je met de hele familie naar het medialab, een digitale speeltuin waarin je kan experimenteren met nieuwe media, techniek en film. Op alle locaties kan je via augmented reality op de foto met de personages van De Gruffalo.

Speciale premières met gasten
Geen festival zonder speciale gasten, die je na de film kan ontmoeten in Q&A's en meet & greets. Bestook de cast van o.a. ZOOks (Frank Focketyn, Tine Reymer, Wouter Hendrickx, Warre Borgmans) en Rosie & Moussa (Titus De Voogdt, Dorothée van den Berghe) met vragen. Geniet van een live DJ set van Kendis of feest mee met de cast van Charlie & Hannah gaan uit op een afterparty met DJ Bootsie Butsenzeller.

Prijzen en Jury
Tijdens het JEF festival maken 10 langspeelfilms en 11 kortfilms in competitie kans op verschillende awards. Naast de internationale jury, is er ook de kinderjury in Antwerpen en Brugge die hun keuze maken. Deze groep filmfanaten tussen 9 en 12 jaar bekijken en evalueren alle films in competitie. Op de prijsuitreiking (18 februari) worden de winnaars bekend gemaakt.

Tickets en info op www.jeffestival.be.

12:41 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Filmfestivals | Tags: jef festival 2018 |  Facebook | |  Print |

Cinequest Film & VR Festival kleurt Vlaams

Vijf filmproducties en een VR-project uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor het Cinequest Film & VR Festival in het Amerikaanse San Jose, de hoofdstad van Silicon Valley. Vier speelfilms (Sprakeloos, Façades, Vele hemels en Charlie & Hannah gaan uit), de korte animatiefilm Catherine en de VR-game Space Pirate Trainer zijn van 27 februari tot 11 maart in San Jose te zien. Vele hemels speelt in de Dramatic Feature-hoofdcompetitie van Cinequest, terwijl Sprakeloos en Façades kans maken op een prijs in de Global Landscapes-competitie.

Cinequest Film & VR Festival werd opgericht in 1990 en programmeert elk jaar meer dan 100 internationale films en innovatieprojecten van over de hele wereld, waarvan het merendeel wereldpremières en Amerikaanse premières. De 28ste editie van Cinequest loopt van 27 februari tot 11 maart 2018.

Vele hemels van regisseur Jan Matthys, o.a. bekend van Quiz Me Quick en de BBC-reeksen Our Girl en Shetland, is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cinequest: de Dramatic Feature-competitie. Vele hemels is een verfilming van de gelijknamige roman van Griet Op de Beeck waarin vijf personages, op zoek naar geluk, meer met zichzelf vechten dan met elkaar. De hoofdrollen worden gespeeld door Brit Van Hoof, Sara De Roo, Peter Seynaeve, Viviane De Muynck, Herman Gilis, Koen De Graeve en Ariane Van Vliet.

Sprakeloos, de vierde speelfilm van Hilde Van Mieghem en een bewerking van de gelijknamige roman van Tom Lanoye, wordt op Cinequest vertoond in de Global Landscapes-competitie. De film met Viviane De Muynck en Stany Crets in de hoofdrollen vertelt het verhaal van Jan Meerman, een succesvolle schrijver wiens leven ondersteboven wordt gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Sprakeloos en Vele hemels zijn beide geproduceerd door Caviar.

Ook in de Global Landscapes-competitie zit Façades van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, bekend van de tv-reeksen Beau Séjour (2016) en Clan (2012). Het is een karaktergedreven drama over een vrouw die onverwacht op een kantelpunt in haar leven komt te staan. De hoofdrollen in Façades zijn voor Natali Broods, Johan Leysen en Theo Maassen. De film is een productie van De Mensen, in coproductie met Gardner & Domm.

Charlie en Hannah gaan uit wordt buiten competitie vertoond op Cinequest. Het speelfilmdebuut van Bert Scholiers schetst een nacht in het bestaan van twee praatgrage jongedames van midden de twintig, doorspekt met fantastische ontmoetingen en uitstapjes die alle wetten van de fysica tarten. Daphne Wellens, Frances Lefebure en Evelien Bosmans spelen de hoofdrollen. Charlie en Hannah gaan uit is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet.

Ook Catherine van Britt Raes zal op Cinequest te zien zijn. De korte animatiefilm over een meisje dat dol is op huisdieren ging in 2016 in wereldpremière tijdens het Anim’est Animatiefilmfestival in Roemenië en haalde sindsdien al meer dan 140 festivalselecties en 30 internationale filmprijzen binnen. Catherine werd geproduceerd door Karim Rhellam voor Creative Conspiracy.

Ten slotte is ook een Vlaams virtual reality-project, Space Pirate Trainer van gameontwikkelaar I-Illusions, geselecteerd voor Cinequest. De betaversie van deze game werd ontwikkeld van 2015 tot 2017 en was een van de officiële lanceertitels voor de HTC Vive, Oculus Touch en later de Microsoft Mixed Reality-headsets. Space Pirate Trainer won drie Proto Awards (de belangrijkste prijzen in de gameindustrie) en kreeg eervolle vermeldingen op het Independent Game Festival in 2016 en de Game Developers Choice Awards in 2017. De game werd officieel uitgebracht in oktober 2017 en is sindsdien al 175.000 keer verkocht. Tot vandaag gebruiken merken als Microsoft, Intel, Samsung e.a. Space Pirate Trainer bij demonstraties van hun VR-hardware.

Sprakeloos, Façades, Vele hemels, Charlie en Hannah gaan uit en Catherine kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Sven Gatz, in Sprakeloos, Façades, Vele hemels en Charlie en Hannah gaan uit.

12:37 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Filmfestivals | Tags: vr festival kleurt vlaams, cinequest film |  Facebook | |  Print |

25/01/2018

Cinequest Film & VR Festival kleurt Vlaams

Vijf filmproducties en een VR-project uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor het Cinequest Film & VR Festival in het Amerikaanse San Jose, de hoofdstad van Silicon Valley. Vier speelfilms (Sprakeloos, Façades, Vele hemels en Charlie & Hannah gaan uit), de korte animatiefilm Catherine en de VR-game Space Pirate Trainer zijn van 27 februari tot 11 maart in San Jose te zien. Vele hemels speelt in de Dramatic Feature-hoofdcompetitie van Cinequest, terwijl Sprakeloos en Façades kans maken op een prijs in de Global Landscapes-competitie.

Cinequest Film & VR Festival werd opgericht in 1990 en programmeert elk jaar meer dan 100 internationale films en innovatieprojecten van over de hele wereld, waarvan het merendeel wereldpremières en Amerikaanse premières. De 28ste editie van Cinequest loopt van 27 februari tot 11 maart 2018.

Vele hemels van regisseur Jan Matthys, o.a. bekend van Quiz Me Quick en de BBC-reeksen Our Girl en Shetland, is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cinequest: de Dramatic Feature-competitie. Vele hemels is een verfilming van de gelijknamige roman van Griet Op de Beeck waarin vijf personages, op zoek naar geluk, meer met zichzelf vechten dan met elkaar. De hoofdrollen worden gespeeld door Brit Van Hoof, Sara De Roo, Peter Seynaeve, Viviane De Muynck, Herman Gilis, Koen De Graeve en Ariane Van Vliet.

Sprakeloos, de vierde speelfilm van Hilde Van Mieghem en een bewerking van de gelijknamige roman van Tom Lanoye, wordt op Cinequest vertoond in de Global Landscapes-competitie. De film met Viviane De Muynck en Stany Crets in de hoofdrollen vertelt het verhaal van Jan Meerman, een succesvolle schrijver wiens leven ondersteboven wordt gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Sprakeloos en Vele hemels zijn beide geproduceerd door Caviar.

Ook in de Global Landscapes-competitie zit Façades van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, bekend van de tv-reeksen Beau Séjour (2016) en Clan (2012). Het is een karaktergedreven drama over een vrouw die onverwacht op een kantelpunt in haar leven komt te staan. De hoofdrollen in Façades zijn voor Natali Broods, Johan Leysen en Theo Maassen. De film is een productie van De Mensen, in coproductie met Gardner & Domm.

Charlie en Hannah gaan uit wordt buiten competitie vertoond op Cinequest. Het speelfilmdebuut van Bert Scholiers schetst een nacht in het bestaan van twee praatgrage jongedames van midden de twintig, doorspekt met fantastische ontmoetingen en uitstapjes die alle wetten van de fysica tarten. Daphne Wellens, Frances Lefebure en Evelien Bosmans spelen de hoofdrollen. Charlie en Hannah gaan uit is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet.

Ook Catherine van Britt Raes zal op Cinequest te zien zijn. De korte animatiefilm over een meisje dat dol is op huisdieren ging in 2016 in wereldpremière tijdens het Anim’est Animatiefilmfestival in Roemenië en haalde sindsdien al meer dan 140 festivalselecties en 30 internationale filmprijzen binnen. Catherine werd geproduceerd door Karim Rhellam voor Creative Conspiracy.

Ten slotte is ook een Vlaams virtual reality-project, Space Pirate Trainer van gameontwikkelaar I-Illusions, geselecteerd voor Cinequest. De betaversie van deze game werd ontwikkeld van 2015 tot 2017 en was een van de officiële lanceertitels voor de HTC Vive, Oculus Touch en later de Microsoft Mixed Reality-headsets. Space Pirate Trainer won drie Proto Awards (de belangrijkste prijzen in de gameindustrie) en kreeg eervolle vermeldingen op het Independent Game Festival in 2016 en de Game Developers Choice Awards in 2017. De game werd officieel uitgebracht in oktober 2017 en is sindsdien al 175.000 keer verkocht. Tot vandaag gebruiken merken als Microsoft, Intel, Samsung e.a. Space Pirate Trainer bij demonstraties van hun VR-hardware.

Sprakeloos, Façades, Vele hemels, Charlie en Hannah gaan uit en Catherine kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Sven Gatz, in Sprakeloos, Façades, Vele hemels en Charlie en Hannah gaan uit.

20:38 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Film/Documentaire, Filmfestivals | Tags: cinequest film & vr festival |  Facebook | |  Print |

17/01/2018

Janet van den Brands Ceres uitgenodigd op Berlinale

De documentaire Ceres van Janet van den Brand is geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn (15-25 feb). Dat maakte de organisatie zopas bekend. Ceres krijgt in Berlijn zijn internationale première en wordt in competitie vertoond in de Generation Kplus-sectie, waardoor hij kans maakt op een Kristallen Beer. Vlaanderen is goed vertegenwoordigd op de Berlinale, want naast Ceres is ook de korte film It van Anouk De Clercq en Tom Callemin geselecteerd, neemt een viertal jonge filmmakers deel aan de Berlinale Talents en wordt Matteo Simoni in de schijnwerpers geplaatst als European Shooting Star.

Ceres is een poëtische documentaire film over vier jonge kinderen die de oogstcyclus en de kringloop van leven en dood elk op hun eigen manier ervaren. De kinderen wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen en dromen ervan om later boer te worden, net als hun vaders en grootvaders. De seizoenen trekken voorbij, gewassen worden gezaaid en geoogst, dieren worden geboren en geslacht. De kinderen worden geconfronteerd met de grillen van de natuur en het leven dat de aarde geeft en neemt.

Ceres werd geschreven en geregisseerd door Janet van den Brand, een jonge Nederlandse filmmaakster die in Brussel woont en werkt en eerder al de korte films Rosa, zusje van Anna (2012) en Hondsdagen (2015) regisseerde. De documentaire is geproduceerd door Maarten Bernaerts en Barbara Dyck voor Diplodokus, een jong productiehuis o.a. bekend van de Canvas-reeksen Asfalt (2016) en Slijk (2015), in coproductie met Tangerine Tree, Belga Productions en de Evangelische Omroep.

Naast Ceres is ook de korte experimentele film It van Anouk De Clercq en Tom Callemin geselecteerd voor de Berlinale. It beleeft in Berlijn zijn internationale première in het Forum Expanded-programma, een sectie voor onconventionele single-screenwerken en multi-screeninstallaties die een kritisch perspectief en een nieuwe kijk op cinematografie bieden.

Daarnaast maken drie jonge Vlaamse filmmakers (Juanita Onzaga, Laura Vandewynckel en Pieter-Jan De Pue) en production designer en art director Stijn Verhoeven deel uit van de Berlinale Talents, een jaarlijks netwerk- en opleidingsplatform voor 250 toptalenten uit de internationale audiovisuele creatiesector.

Twee Vlaamse coproducties, Cobain van Nanouk Leopold en Dikkertje Dap van Barbara Bredero (beide coproducties van A Private View), waren in december al bij de eerste bevestigde titels voor de Generation-sectie van de Berlinale. Twee Vlaamse filmprojecten zijn bovendien geselecteerd voor de Berlinale Co-production Market, die meer dan 500 filmprofessionals samenbrengt in Berlijn: Haunted, een nieuw filmproject van Koen Mortier in een productie van CZAR Film & TV, en The Siren, een animatiefilmproject van Sepideh Farsi in coproductie met Lunanime.

Ten slotte maakt Matteo Simoni deel uit van de European Shooting Stars 2018, een selectie van tien veelbelovende jonge Europese acteurs en actrices die tijdens de Berlinale aan het publiek en de internationale pers en filmindustrie worden voorgesteld.

Ceres, It, Dikkertje Dap, Cobain en Haunted konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz.

20:36 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Filmfestivals | Tags: janet van den brand, internationaal filmfestival van berlijn |  Facebook | |  Print |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende