Aflevering 5 van Rijker Dan Je Denkt?, dinsdag 19 december 2017 om 20.35 bij VTM : Showbizzkanaal

18/12/2017

Aflevering 5 van Rijker Dan Je Denkt?, dinsdag 19 december 2017 om 20.35 bij VTM

vtm.JPGEen vaas van amper tien centimeter groot maakt een vrouw deze week véél rijker dan ze denkt. Haar moeder kocht het vaasje lang geleden op een rommelmarkt. Daarna kwam het in een kartonnen doos in haar garage terecht, tussen andere potjes en vaasjes. Daar is het jarenlang blijven liggen, tot de garage werd opgeruimd. Kleinzoon Yari ontdekte een stempel aan de onderkant van de vaas. Potjes met die stempel zijn volgens hem liefst €1000 waard. En dat is vooral voor hemzelf goed nieuws, zo blijkt: “Als het veel waard is, verkoopt oma het vaasje. En het geld wordt verdeeld onder de kleinkinderen.”

Expert Frederic Rozier is danig onder de indruk. De Russische letters aan de onderkant verwijzen naar een bekende smid, Pavel Ovchinnikov, ooit hofleverancier van de Russische Tsaren. De vakman maakte het vaasje rond 1900 en besteedde veel aandacht aan de afwerking. Een rijke Rus betaalde tijdens een veiling bij het bekende veilinghuis Sotheby heel veel geld voor een identiek stuk. 

Maar wat is de kleine schat waard? Heel veel, volgens expert Frederic Rozier. Eigenares Kristel en zoon Yari kunnen na de taxatie geen woord meer uitbrengen.

Het vaasje is het topstuk van de dag, maar zeker niet de enige schat die wordt ontdekt tijdens de taxatiedag bij Autoworld. Autoworld, gelegen aan het Jubelpark in Brussel, is één van de grootste privé autoverzamelingen ter wereld. Expert Eliane Van Nin wordt mee in het autothema getrokken wanneer een man twee miniatuurauto’s laat taxeren. De stukken zijn geen speelgoed, maar didactisch materiaal. Rijschool Hohm legde op die manier aan zijn leerlingen uit hoe een motor werkt en uit welke stukken een auto is opgebouwd. De man kocht het twintig jaar geleden voor €125. Hij deed volgens Eliane een heel goede investering. Maar het is niet al goud wat blinkt in de autowereld. Een man die een vintage emaillen reclamebord van Citroën kocht, betaalde liefst elf keer te veel voor zijn object. 

Een man heeft zes tekeningen van Roba bij. De kinderen van de eigenaar willen ze niet: “Ze vinden het brol. Vandaag wil ik bewijzen dat ze wel veel waard zijn.” Een man met een missie, dus. Expert Geert De Weyer is grote fan: “Als ze origineel zijn, zijn ze heel veel waard.” Maar zijn ze dat? En krijgen de kinderen van de eigenaar ze dan alsnog in handen? “Neen. Kans verkeken. Ik geef ze later aan de kleinkinderen.”

Hij is niet de enige die zich wil bewijzen tegenover zijn familie. Een verzamelaar heeft op een veiling liefst €1600 betaald voor twee pistolen: “Mijn vrouw was niet tevreden.” Was het een goede investering of kocht de man een kat in een zak? Of, met andere woorden, brengt expert André Debeyne rust in het huwelijk of is er een echtscheiding in de maak? Om te bewijzen dat de pistolen nog werken, lost hij alvast een schot in Autoworld. “Niet op mensen mikken! Schiet maar gewoon naar boven”, geeft Staf als instructie mee.

20:57 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: rijker dan je denkt?, vtm, vtm rijker dan je denkt? |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.