Voor het eerst cameraploeg in nieuwe High Risk Unit, dinsdag 28 november om 21.40 bij VTM : Showbizzkanaal

27/11/2017

Voor het eerst cameraploeg in nieuwe High Risk Unit, dinsdag 28 november om 21.40 bij VTM

High Risk Unit, vtm, Cathérine Moerkerke wordt dinsdag vastgebonden op een dwangbank. Ze wil zelf heel even meemaken wat het betekent om vastgebonden in een isoleercel te zitten, en je niet te kunnen bewegen. De cel en de dwangbank wordt bijna dagelijks gebruikt in de best beveiligde psychiatrische vrouwenafdeling van het land. Vrouwen worden er vastgemaakt, soms uit veiligheidsoverwegingen, soms op eigen vraag als ze zelf voelen dat ze tot rust moeten komen.

Cathérine Moerkerke heeft als eerste mogen filmen in de gloednieuwe High Risk Unit in Zelzate. Daar zitten 18 vrouwen die criminele feiten hebben gepleegd, vaak gruwelijke. Het gaat over slagen en verwondingen, moord, brandstichting… De meeste vrouwen hebben hun eigen agressiviteit niet onder controle, sommigen hebben psychopathische eigenschappen. Ze zijn door een rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Tot anderhalf jaar geleden zaten deze vrouwen nog in een gewone gevangenis. Maar volgens Europese wetgeving moet België gevangenen met een geestelijke stoornis apart behandelen. Het centrum in Zelzate is nu de eerste afdeling voor vrouwen. Verplegers, psychiaters en psychologen proberen de dames met heel veel inzet te helpen, vaak in soms heel moeilijke omstandigheden. Elke dag kan één van hen ontploffen. En de vraag is of ze te helpen zijn en of het zinvol is om het te proberen. Als één dame het ooit terug kan proberen in de buitenwereld, dan is dat een onwaarschijnlijk resultaat. Iedereen in het centrum weet dat.

Het is de eerste keer dat een camera in de High Risk Unit toegelaten wordt. Cathérine en de ploeg moeten wel alle sieraden afgeven, sjaals uitdoen - want met een sjaal kan je iemand wurgen - en iedereen krijgt een alarmknop mee voor als het fout loopt. Voor als één van de vrouwen agressief zou worden. Heel wat van de vrouwen roken, maar aanstekers zijn taboe. Hun sigaretten aansteken doen ze via een speciale paal.

Elke dag gaat het alarm in dit centrum een paar keer af. En elke keer stormen dan binnen de 10 seconden een tiental medewerkers naar de plaats van het alarm om hun collega te helpen. Een job met uitdagingen.

Cathérine maakt kennis met Jinte, een jongedame van 20 jaar. Ze loopt rond met één hand vastgebonden op haar buik omdat het te gevaarlijk is als ze twee handen vrij heeft. Ze wil niet praten over wat ze juist misdaan heeft. In haar kamer staat alles achter plexiglas.

Kristel mag overdag niet van haar kamer komen omdat ze de begeleiders heeft aangevallen. Na lang aarzelen vertelt ze Cathérine dat ze haar zoontje door elkaar heeft geschud en dat hij gestorven is. Ze is veroordeeld voor slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

20:24 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: high risk unit, vtm |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.