Alloo in de Buitenlandse Gevangenis: aflevering 5 op donderdag 6 april 2017 om 21.50 bij VTM : Showbizzkanaal

05/04/2017

Alloo in de Buitenlandse Gevangenis: aflevering 5 op donderdag 6 april 2017 om 21.50 bij VTM

luc_alloo.JPGOp donderdag 6 april 2017 trekt Luk Alloo naar de Aruana-gevangenis in het Braziliaanse Porto Velho, waar het gevaar om de hoek loert. Hij maakt er kennis met Filip, een missionaris die vast verbonden is aan het bisdom Antwerpen en al 26 jaar in de Braziliaanse gevangenissen werkt. Filip is er een aanspreekpunt voor vele gevangenen. In tegenstelling tot de grote klassieke gevangenissen wordt er bewust ingezet op integratie en resocialisatie van de gevangenen.

“We spreken hier over ‘herstellenden’ en niet over ‘gevangenen’ of ‘criminelen’”, vertelt Filip. “Ondanks hun criminele feiten komen zij ooit vrij en moeten ze zich integreren in de samenleving. Het label en stigma ‘crimineel’ helpt hen daar niet bij.” In de gevangenis worden de ‘herstellenden’ therapeutisch begeleid en volgen ze beroepsopleidingen zodat ze na hun vrijlating aan het werk kunnen. “De therapeuten zijn zelf ex-gevangenen die de ‘herstellenden’ massagelessen geven en onderrichten in werkateliers”, vertelt Filip. “Het is mooi om te zien dat ex-gevangenen zorgen voor de huidige gevangenen.”

Zodra Padré Filip de cellen bezoekt, wordt hij aangeklampt door de ‘herstellenden’ die advies vragen over hun dossier en hun ongenoegen uiten over het regime. Filip geeft hen een stem en spreekt moed in. Opvallend is dat de Braziliaanse gevangenen hun criminele feiten steeds verdoezelen met het woord van God en met Bijbelse oneliners. “Dat is eigen aan de cultuur hier”, zegt Filip. “La Biblia en Deus heeft over hen gewaakt en hen op het slechte pad gestuurd. Maar evenzeer helpt de religie hen terug ‘herstellen’”.

In de gevangenis zitten de gevangenen met 8 in één cel. En dat heeft een grote impact op het privéleven van de gedetineerden. “Er is weinig privacy en er is ook seksueel misbruik van de zwaksten”, weet Filip. “Gelukkig is een intiem bezoek met partner mogelijk. Maar het gebeurt te vaak dat gevangenen onderdrukt en verkracht worden. Dat is heel erg.” 

19:48 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: alloo in de buitenlandse gevangenis |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.