Moerkerke en de Vrouwen op dinsdag 28 maart 2017 om 21.50 bij VTM : Showbizzkanaal

27/03/2017

Moerkerke en de Vrouwen op dinsdag 28 maart 2017 om 21.50 bij VTM

vtm.JPGIn de derde aflevering van Moerkerke en de Vrouwen gaat Cathérine interessante vrouwen zoeken in de haven van Antwerpen. Dat is één van de grootste werkgevers van ons land. Maar van de 8.000 havenarbeiders is nog geen 4 procent een vrouw. Het is en blijft een echte mannenwereld. En toch kiezen enkele witte raven er voor om hier als vrouw hun mannetje te komen staan.

Patricia is 54 en was bij de eerste vrouwen die hier bijna 20 jaar geleden kwamen werken. Ze ‘mocht het eens proberen’. Want de meeste mannen waren er van overtuigd dat de fragiele vrouwen het harde werk niet zouden aan kunnen. Ondertussen werkt Patricia er nog altijd. Ze verscheept wagens, gloednieuwe, maar ook oude modellen. Ondertussen heeft ze haar plaats opgeëist, maar ze moet zich nog altijd bewijzen. Haar mannelijke collega’s geven haar geen voorkeursbehandeling: “Vrouwen moeten werken zoals de mannen. Anders krijgen ze hunnen bak vol. Het kan niet dat wij, de mannen, dubbel moeten werken omdat er een vrouw in ons team zit.”

Stefanie’s vader was bestuurder van de containerlift, of in haventaal: de straddle carrier. Het was haar droom om in zijn voetsporen te treden. En dat is haar ook gelukt, ze is één van de vijf dames die het geschopt heeft tot bestuurder van de lift. Elke dag rijdt ze vanop 9 meter hoogte met een gevaarte van meer dan 60 ton. Maar in het begin kreeg ze heel veel commentaar van de mannen in de haven: “Is het wel verantwoord om zoiets in zo een machine te steken?”

Zoals de meeste vrouwelijke havenarbeiders is Sharissa markeerder. Ze moet de goederen controleren en registreren bij het laden en lossen. Lieselot was vroeger sommelier bij Sergio Herman, maar ze verhuisde speciaal van West-Vlaanderen naar het Antwerpse, om in de haven te kunnen werken. Zij verricht echt zware fysieke arbeid. Ze is een pottensteker, zoals dat in havenjargon heet. De vriend van Lieselot is kraanbestuurder: het hoogste wat je als havenarbeider kan bereiken. Maar tot op vandaag is nog geen enkele vrouw zo ver geraakt.

 

Eén dingen hebben ze algemeen gemeen: het is opvallend hoe graag de vrouwen hun job doen. Misschien omdat ze ervoor hebben moeten knokken, niet in het minst om het respect van de mannen te verdienen.

 

21:29 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: moerkerke en de vrouwen, vtm, vtm moerkerke en de vrouwen |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.