Nieuw seizoen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis bij VTM : Showbizzkanaal

08/03/2017

Nieuw seizoen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis bij VTM

luc_alloo.JPGIn het voorjaar van 2015 ging het eerste seizoen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis bij gemiddeld 738.000 Vlamingen over de tong, goed voor 34,2% marktaandeel (VVA 18-54, live +6). Vanaf donderdag 9 maart 2017 reist Luk Alloo opnieuw de hele wereld rond om Belgische gevangenen in het buitenland te bezoeken. Soms langs de grote gevangenispoort, maar even vaak in alle anonimiteit en met een verborgen camera.

In Congo, Brazilië, de Filipijnen, Amerika en Bolivië praat Luk met Belgen die er al weken, maanden of jaren achter de tralies zitten. Ook het regime in een Luxemburgse gevangenis neemt hij dit seizoen onder de loep. De taferelen zijn vaak hallucinant. De getuigenissen altijd bikkelhard. “Als journalist deed ik mijn werk, als mens was het met momenten ondraaglijk”, besluit Luk Alloo.

AFLEVERING 1 OP DONDERDAG 9 MAART 2017 OM 21.50

In een gevangenis in het Braziliaanse Maceio ontmoet Luk Alloo Roeland, een Vlaming die er opgesloten zit voor het plegen van een seksdelict. Hij werd veroordeeld tot 120 jaar cel. Maceio staat bekend als één van de 20 gevaarlijkste steden ter wereld. Onlangs werden er nog 2 gevangenen vermoord tijdens vechtpartijen tussen gangs. Politiehelikopters circuleren boven de gevangenis om een opstand in de kiem te smoren.

“Brazilië telt 1.400 gevangenissen, waarin gemiddeld 660.000 mensen vastzitten”, weet Luk Alloo. “Er is echter maar plaats voor 370.000 gedetineerden, waardoor er een totale overbevolking heerst. In de periode waarin ik Brazilië bezocht werden 30 gevangenen vermoord tijdens rellen tussen rivaliserende bendes in de gevangenis van Alcaçus.”

Roeland werd geboren in Antwerpen, vestigde zich 50 jaar geleden al in Zuid-Amerika en was goed geïntegreerd in Brazilië. Hij werkte als piloot, baatte een bed & breakfast uit en was actief in de lokale politiek. Roeland zit sinds 2013 in de gevangenis wegens verkrachting en zit een celstraf uit van 120 jaar. Hij is één van de 3.000 gedetineerden in de gevangenis van Maceio. “Ik ben hier zonder onderzoek, zonder verhoor en zonder getuigenis veroordeeld”, zegt Roeland. “Het was duidelijk een afrekening van een politicus omdat ik hem had beschuldigd van corruptie. Ik voel mij dan ook niet schuldig, maar de jaren wegen wel door. En het blijft altijd aartsgevaarlijk in een Braziliaanse gevangenis.”

De commentaren zijn gesloten.