De treinramp van Buizingen - Lotgenoten op maandag 9 jnauari bij VTM om 21.30 bij VTM : Showbizzkanaal

08/01/2017

De treinramp van Buizingen - Lotgenoten op maandag 9 jnauari bij VTM om 21.30 bij VTM

De treinramp van Buizingen, vtm, vtm De treinramp van Buizingen, trein, buizingen, Julie Colpaert blikt in Lotgenoten terug op de dodelijkste treinramp in de Belgische spoorgeschiedenis: de botsing van twee passagierstreinen in Buizingen op maandag 15 februari 2010 vroeg in de ochtend. Negentien mensen komen om en 162 raken gewond als de trein van Quiévrain richting Luik op enkele honderden meters van het station van Buizingen in de flank aangereden wordt door de trein van Leuven naar ’s-Gravenbrakel. Op beide treinen zaten er in totaal ongeveer 300 passagiers.

Net zoals elke werkdag was Sebastien samen met zijn vrienden met de trein op weg naar het werk. Wanneer hij het knarsende geluid van treinremmen hoort, wordt hij heel ongerust. “Net na Halle hadden we door dat er iets gebeurde, want de trein begon plots heel hard te remmen en gebruikte de noodrem. Omdat ik bij de spoorweg gewerkt heb, wist ik dat zoiets enkel bij grote problemen gebeurde.”

Hulpdiensten zijn snel ter plaatse, maar het kost veel tijd de crashsite te bereiken, want de treinen kwamen tot stilstand achter een hoge muur die lawaai moet dempen. Maar meteen valt de stilte op de site op, zegt politieman Filip Van Liedekerke: “Bij zo’n ramp denk je aan huilende, roepende, tierende mensen, maar dat was niet het geval. Dat grijpt je bij de keel eigenlijk. Het is té stil, en dat verontrust ook voor een stuk.” 

Tussen het puin en de vernielde wagons horen hulpverleners alleen gerinkel, herinnert zich brandweerman Tom Beeckmans. “Tussen het verwrongen staal door waren er nog steeds gsm’s aan het rinkelen en waren er nog altijd familieleden op zoek naar man, zoon, vrouw, dochter, waar ze geen contact mee kregen. Meestal is geen nieuws goed nieuws, maar nu was dat helaas wel anders.”

Uiteindelijk zouden 19 mensen sterven, en laait opnieuw een discussie op over de slechte staat van het Belgische treinnetwerk. De staat flatert bij de onthulling van een gedenkplaat maanden later: de nabestaande van de slachtoffers krijgen allemaal... een gratis treinticket.

Als gevolg van de ramp werd de procedure om het hele spoornetwerk uit te rusten met het remsysteem TBL1+ uiteindelijk versneld.

18:49 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: de treinramp van buizingen, vtm, vtm de treinramp van buizingen, trein, buizingen |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.