Extra opvoering magistraal en groots Béjart-ballet op 7 januari 2017 in Vorst Nationaal : Showbizzkanaal

16/11/2016

Extra opvoering magistraal en groots Béjart-ballet op 7 januari 2017 in Vorst Nationaal

musichall.JPGVorst Nationaal is op 6, 7 en 8 januari 2017 het toneel van een uniek en prestigieus dansspektakel. Meer dan tweehonderd dansers, solisten en muzikanten brengen ‘De IXe Symfonie’ van Beethoven, op een choreografie van wijlen Maurice Béjart. Met deze voorstelling werd 45 jaar geleden Vorst Nationaal groots geopend. Je kan dus zeggen dat de cirkel rond is. Het enthousiasme bij het publiek is dermate groot, dat er een extra opvoering wordt toegevoegd aan het programma. Op zaterdag 7 januari kan u nu ook om 15u in Vorst Nationaal gaan genieten van het gecombineerde genie van Béjart en Beethoven. Tickets & info: www.musichall.be

Eens in de zo veel tijd kan je getuige zijn van een uniek en onvergetelijk evenement. De ‘IXe Symfonie’ van Beethoven is er zo één.

Op 8 oktober 1970 speelde het Ballet du XXe Siècle van Maurice Béjart, één van de bekendste en meest vernieuwende choreografen van de twintigste eeuw, de gloednieuwe spektakelzaal Vorst Nationaal in met deze onvergetelijke dansvoorstelling. Met dit ballet had Maurice Béjart geen enkele andere bedoeling dan de muziek zelf te verbeelden. De choreografie volgt trouw de muzikale bewegingen in de virtuoze Negende Symfonie van Beethoven: van angst en lijden naar hoop en vreugde, van duisternis naar licht. Een intense en bijzonder krachtige ervaring, dankzij het gecombineerde genie van Béjart en Beethoven.

Bijna tien jaar na de dood van de legendarische choreograaf wordt zijn ‘IXe Symfonie’ voor het eerst in 45 jaar weer in ons land opgevoerd, begeleid door Gil Roman, de artistieke opvolger van het oeuvre van Béjart. Het vroeg drie jaar van artistieke, technische en logistieke voorbereiding en vijftien repetitieweken op twee continenten om deze spectaculaire voorstelling weer op poten te zetten. Maar de cijfers liegen er dan ook niet om: 80 dansers van het Béjart Ballet Lausanne en het Tokyo Ballet, meer dan 200 artiesten (dansers, solisten en muzikanten) op een speeloppervlakte van 289 m², gebaseerd op de originele scenografie van Roger Bernard. De hele parterre van Vorst Nationaal wordt erdoor ingenomen.

De wereldpremière van de ‘IXe Symfonie’ werd indertijd omschreven als ‘een revolutie in de dans’. Anno 2017 zal blijken hoe visionair Maurice Béjart wel was, en hoe krachtig, indringend en actueel zijn choreografie nog steeds is. De ‘IXe Symfonie’ zal ook nu weer het publiek verbazen en verrukken, en de toeschouwers tot in het diepste van hun ziel raken.

11:40 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Theater | Tags: béjart-ballet, vorst nationaal |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.