Festival Closer/Dichterbij : kunst, muziek, theater en literatuur (Antwerpen, 16-20/11) : Showbizzkanaal

14/11/2016

Festival Closer/Dichterbij : kunst, muziek, theater en literatuur (Antwerpen, 16-20/11)

dichterbij.jpgVijf dagen lang palmt het festival Closer/dichterbij SUPERMERCADO in. Het festival omvat beeldende kunst, muziek, theater, literatuur én gastronomie. Van 16 november tot 20 november kan je in het oude postgebouw terecht voor fantastische optredens en vlammende dj-sets. De kunstexpositie loopt tot 18 december. Voor het gastronomische luik kan je terecht in de marmeren MERCADO, de eerste overdekte foodmarket in België. Nog maar net open is Mercado nu al een nieuwe vaste waarde voor foodies waar Antwerpenaars en bezoekers van de Metropool broederlijk samen aanschuiven aan lange tafels met een goed glas wijn en een vernieuwend culinair, fastronomisch aanbod.

Voor de vierde editie verrast Closer/dichterbij haar publiek met een niet-alledaagse mix van kunst in de meest verscheiden vormen én op een aparte locatie: in Supermercado, het voormalige postgebouw op de Groenplaats in Antwerpen. Het festival wil een band creëren, tussen kunstvormen onderling, tussen aanstormend talent en gevestigde kunstenaars, tussen publiek en artiest, tussen jong en oud, tussen kunst en sociaal engagement en tussen kunst en bedrijfswereld.

Dez Mona, dj Hush Hefner & het Letterenhuis

Curator beeldende kunst Jan Van Woensel stelt tijdens Closer/dichterbij zijn pop-upschool ‘Underground School of Contemporary Art’ voor. Gregory Frateur, frontman van de Antwerpse formatie Dez Mona, stelt het podiumprogramma samen en dj Hush Hefner, ook wel de ‘Antwerpse Nachtburgemeester’ genoemd, is verantwoordelijk voor het nightlife-luik van het festival : Club Closer. In het doolhof van Supermercado kan je op zoek gaan naar de verschillende artiesten.

Gregory Frateur, frontman van Dez Mona, stelde het podiumprogramma samen: een avontuurlijk liveprogramma. Geïnspireerd door het industriële karakter van de huidige locatie kiest hij voor electronica en alternatieve pop en soul uit de binnen- en buitenlandse undergroundscene, met nieuw, aanstormend talent. Net zoals bij de vorige edities ligt de focus op een zo divers mogelijk programma van jonge wolven en gevestigde waarden. Uit de verschillende werelden van muziek en geschreven en gesproken woord. Op het podium staan onder andere Ghosts by Raveyards, OY, Delv!s, Tamino, Dijf Sanders, Tjing Tjing en Evil Empire Orchestra.

In een locatie als deze, het vroegere postkantoor, mochten we volgens Luc Coorevits van Behoud de Begeerte niet nalaten een literair accent te leggen. Hij nodigde Christophe Vekeman uit om een aantal forse scheldbrieven te komen te lezen en Erik Vlaminck om de befaamde brieven van Dikke Freddy eindelijk van antwoord te dienen. Dankzij het Letterenhuis worden er ook een aantal historische brieven van befaamde Vlaamse schrijvers tentoongesteld.

Kunstschool “The Underground School of Contemporary Art : tot 18 december
Waar in de eerste editie van Closer/Dichterbij het werk van één beeldende kunstenaar getoond werd, gaat Closer/Dichterbij voor de derde editie véél verder. Curator Jan Van Woensel stampt een eigen kunstschool uit de grond: The Underground School of Contemporary Art (USCA). Een levendige en bedrijvige vrijplaats voor artistieke creatie en kruisbestuiving. USCA huisvest ateliers, workshops, een bibliotheek, lezingen, performance, muziekevenementen en groepsexposities van (inter)nationale kunstenaars. USCA loopt van 16 november tot 18 december.

Club Closer

Hush Hefner aka Yves Massignani wist zich in amper drie jaar tijd op te werken tot een vaste waarde in het Belgische nachtleven. Zo zag je hem de voorbije zomer op onder andere WeCanDance, PukkelPop, Laundry Day en Tomorrowland. House, disco en funk vormen de basis van zijn uiterst dansbare sets, waarin hiphop en classic R&B zelden in ontbreken. Zijn muzikale voorkeur uit zich ook in de programmatie die hij samenstelde voor Club Closer. Hij nodigt enkele binnen- en buitenlandse gasten uit die stuk voor stuk uitblinken in hun metier. Terwijl op donderdagavond (Jeff Solo – NL) house en hip-hop centraal staan, brengen de Londense Love Glove DJs (UK) op zaterdag een uiterst dansbare mix van house en disco. Op vrijdag halen Belgian Finest Faisal en Mister Critical dan weer hun beste funk en soul platen boven. De voorbije zomer speelde de dj onder andere op Wecandance, Pukkelpop, Laundry Day en Tomorrowland. In de club zal Hush Hefner hipper dan hip staan wezen samen met het kruim van inlandse en exotischere DJ’s als Faisal, Jeff Solo, Love Glove DJ’s en Mister Critical.

Mercado, foodmarket

Het oude postkantoor op de Antwerpse Groenplaats is sinds 15 oktober 2016 het decor voor SuperMercado. Wie door heaven’s door het oude postkantoor betreedt, komt in de wonderlijke wereld van Mercado, eentje vol geuren en smaken. Snelle eters kunnen er terecht voor heerlijk streetfood - van Maleisische gerechten in een bananenblad over sushiwraps- , foodies gaan er op zoek naar nieuwe smaken, terwijl genieters zich een gezellig plekje uitzoeken en proeven van àlles. Je kan in Mercado terecht voor lekkere gerechten, de beste wijnen en cocktails, fijne muziek, leuke events én een snufje kunst. Want wie de Antwerpse foodmarket Mercado al bezocht, zag ze ongetwijfeld al hangen: de drie kunstwerken van de Antwerpse kunstenaar Sergio De Beukelaer. Op de drie ronde ‘fat canvassen’ mixt de hedendaagse kunstenaar een conceptuele aanpak met een flinke dosis frisheid. Want hoewel de reeks in Mercado pure abstractie en een paar strepen lijkt, haalde De Beukelaer inspiratie uit zijn directe leefwereld: de schilderkunst én de stad Antwerpen.

PROGRAMMA CLOSER/DICHTERBIJ:

16/11

opening
Switch

17/11
GHOST by RAVEYARDS
Jef Solo (NL)
Hush Hefner

18/11
TAMINO
DELV!S

Christophe Vekeman
Faisal
Mister Critical

19/11
DIJF SANDERS
OY (CH)
Love Glove DJ’s (UK)
Hush Hefner

20/11
TJING TJING (NL)

ERIK VLAMINCK

EVIL EMPIRE ORCHESTRA

CLOSER/DICHTERBIJ

FESTIVAL van 16 tem 20 november
EXPO van 16 november tem 18 december

Supermercado, Groenplaats
Oude Postgebouw, Groenplaats Antwerpen (ingang in Pandstraat 5)

Tickets en extra info via www.closerdichterbij.be

11:30 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Evenementen | Tags: festival closerdichterbij, literatuur, kunst, muziek, theater |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.