Nico Leunen wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2016 : Showbizzkanaal

15/10/2016

Nico Leunen wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2016

filmfest.JPGNico Leunen, monteur en coscenarist van 'Home' van zijn eega Fien Troch, wint de Knack Focus Jo Röpcke Award 2016. Hij krijgt de onderscheiding voor "de manier waarop hij beeldend verhalen kan vertellen, structureren en ritmeren, en voor zijn bemeten visie op cinema buiten de montagekamer". De Belgische première van 'Home' gaat door op zondag 16 oktober op Film Fest Gent.

 

"'Home' en 'Kid' van Fien Troch, 'The Invader' van Nicolas Provost, 'Linkeroever' van Pieter Van Hees, 'Khadak' en 'Altiplano' van Peter Brosens en Jessica Woodworth, 'The Broken Circle Breakdown' en 'Belgica' van Felix van Groeningen: Nico Leunen is al jaren een van de drijvende krachten achter de betere Vlaamse film", aldus Knack Focus-filmcriticus Dave Mestdach.

"In zijn geval als monteur ook letterlijk. Hij weet hoe je beeldend verhalen moet vertellen, structureren en ritmeren. En hij heeft ook buiten de montagekamer een bemeten visie op cinema. Leunen is een laureaat van internationale klasse - hij werkte in de States met Ryan Gosling en werd vorig jaar lid van de Amerikaanse Academy - die bewijst dat de Vlaamse film ook achter de schermen heel wat technisch talent rijk is.'

Leunen, die zijn liefde voor cinema naar eigen zeggen mede aan Jo Röpcke te danken heeft, nam de prijs, bovenstaand kunstwerk van Knack Focus-huiscartoonist Karl Meersman, zaterdag in ontvangst op het 43ste Film Fest Gent.

De Jo Röpcke Award, genoemd naar de bekende filmjournalist van de voormalige BRT, wordt sinds 2008 elk jaar uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus, en bekroont een man of vrouw die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film. Eerdere laureaten zijn Fien Troch (2008), Felix van Groeningen (2009), Gust Van den Berghe (2010), Nicolas Provost (2011), Nicolas Karakatsanis (2012), Caroline Strubbe (2013), Bas Devos (2014) en Robin Pront (2015).

'Home' zal op zondag 16 oktober zijn Belgische première beleven op Film Fest Gent. De rode loper vangt aan om 19:15 in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en de internationale jury van het 43ste Film Fest Gent.

Film Fest Gent loopt van 11 tot 21 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Info en tickets kan je vinden op www.filmfestival.be.

20:33 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Filmfestivals | Tags: nico leunen, knack focus jo röpcke award 2016 |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.