Film Fest Gent & Brussels Philharmonic nemen muziek op van Ryuichi Sakamoto : Showbizzkanaal

01/09/2016

Film Fest Gent & Brussels Philharmonic nemen muziek op van Ryuichi Sakamoto

filmfest2016.JPGDe opnames van een bloemlezing van Ryuichi Sakamotos filmmuziek zijn vanmiddag succesvol afgerond in Flagey. Er werden fragmenten opgenomen uit onder andere 'Merry Christmas, Mr. Lawrence' en 'The Revenant' onder leiding van muziek directeur van Film Fest Gent Dirk Brossé. De cd zal uitkomen tijdens het 43e Film Fest Gent & de 16e WSAwards.

 

Film Fest Gent en Brussels Philharmonic hebben vandaag de cd-opname van een bloemlezing uit het oeuvre van Ryuichi Sakamoto succesvol afgerond. Deze Japanse filmcomponist is bekend van onder andere 'Merry Christmas, Mr. Lawrence' en 'The Revenant'. Veel van zijn film en tv-werk werd al uitgebracht op afzonderlijke cd’s, maar nog nooit was er een album dat zijn beste werk uit dit oeuvre verzamelde. Deze compilatie-cd wordt gelanceerd tijdens het 43e Film Fest Gent en de 16de World Soundtrack Awards in Gent op 19 oktober, waar Sakamoto meteen ook de Lifetime Achievement Award persoonlijk in ontvangst zal nemen.

In Japan was Ryuichi Sakamoto al een gevierde popster, beïnvloed door zowel Bach als Kraftwerk. Maar het was de film 'Merry Christmas, Mr. Lawrence' die Sakamoto in 1983 wereldwijd op de kaart zette. Niet alleen schitterde Sakamoto in deze film als acteur naast David Bowie, hij componeerde ook de met een BAFTA Award onderscheiden soundtrack. Een Grammy Award, Academy Award en meerdere Golden Globes later is Sakamoto een niet weg te denken componist in de wereld van de filmmuziek. Op zijn palmares staan samenwerkingen met Oliver Stone ('Wild Palms'), Pedro Almodovar ('High Heels'), Brian De Palma ('Snake Eyes') en Alejandro G. Iñárritu ('The Revenant').

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent: “Sakamoto is uitgegroeid tot een van de meest inventieve filmcomponisten van zijn tijd. Hij ontwikkelde een mix van obsederende melodieën, synthesizer, traditionele orkestrale muziek, drum tracks, sound effects en exotische klankkleuren.” Zo zet Sakamoto voor de muziek uit The Last Emperor de erhu, pipa en guzheng te midden van het orkest. Dit gebruik van zowel traditionele Chinese instrumenten als een symfonisch orkest illustreert de unieke stijl van Sakamoto. “De sterke contrasten tussen diverse muzikale stijlen en culturen inspireerden hem tot uitmuntende scores die even betoverend als hypnotiserend zijn.”

De Vlaamse componist Dirk Brossé werd deze week ook nog voor de soundtrack van de Nederlandse film 'Knielen' van Ben Sombogaart genomineerd voor het Gouden Kalf. De soundtrack werd opgenomen in Galaxy Studios Mol door Brussels Philharmonic.

Brussels Philharmonic is al meer dan 10 jaar het huisorkest van het internationale Film Fest Gent. Eerder bracht het orkest cd’s uit met muziek van Angelo Badalamenti, Cliff Martinez en Alan Silvestri. Het FFGent Sakamoto album wordt gelanceerd tijdens he 43e Film Fest Gent en de 16de World Soundtrack Awards in Capitole Gent. Daar zullen Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor twee avonden na elkaar de beste muziek uit tv-series brengen.

Data & locaties
WSAwards Gala | Capitole Gent | woensdag 19 oktober, 20:00 info & tickets via Sherpa.be.
WSAwards Concert | Capitole Gent | donderdag 20 oktober, 20:00 info & tickets: Sherpa.be

Het 43e Film Fest Gent loopt van 11 tot en met 21 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit en KASKcinema. Het volledige programma zal bekendgemaakt worden op 22 september 2016 in Sphinx. Meer info op www.filmfestival.be.

09:20 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Filmfestivals | Tags: film fest gent, ryuichi sakamoto, film fest gent 2016 |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.