Primeur Dutch Solar Challenge start in Amsterdam : Showbizzkanaal

28/06/2016

Primeur Dutch Solar Challenge start in Amsterdam

Dutch Solar Challenge, amsterdam, De start van de zesde editie van de Dutch Solar Challenge, de race met boten aangedreven op zonne-energie, is dit jaar voor het eerst in Amsterdam. Een primeur. Op zaterdag 2 juli varen de bijna veertig teams uit binnen- en buitenland door de grachten en zondag 3 juli staan sprintwedstrijden in het Oosterdok op het programma. Maandag 4 juli vertrekken de boten naar Friesland. Het internationale event duurt tot en met zaterdag 9 juli. De finish is in Leeuwarden.

Op zaterdag 2 juli is er tussen 15.00u en 16.00u een parade door de Amsterdamse grachten om aandacht te vragen voor duurzame energie. Iedereen met een duurzame boot wordt opgeroepen mee te varen door de Keizersgracht. Zondag 3 juli laten de boten zien wat ze in huis hebben tijdens de sprintwedstrijden in het Oosterdok (oostzijde) in Amsterdam. Twee aan twee leggen de boten zo snel mogelijk een afstand van 150 meter af. De sprints starten om 14.00 uur.

Op 4 juli vertrekken de teams in colonne van Amsterdam met de auto naar Friesland waar ze vervolgens in Lemmer (4 juli), Drachten (5,6 juli), Grou (7,8 juli) en Leeuwarden (9 juli) hun kunsten vertonen. De boten worden enkel en alleen aangedreven op zonne-energie. Teams, bestaande uit voornamelijk studenten van hogescholen en universiteiten, ontwikkelen systemen waarmee ze de kracht van de zon het beste kunnen omzetten in energie.

De teams leggen in een week tijd diverse sprints, endurances en etappes af (in totaal ruim 200 kilometer). Het komt niet alleen aan op snelheid, maar ook behendigheid en tactisch varen is van belang. Want ook als de zon niet schijnt moet de boot kunnen varen. Op woensdag 6 juli staat een recordpoging “Piek Snelheden” op het programma in Drachten. We proberen het snelheidsrecord geregistreerd door het Guiness World Records voor zonneboten te verbreken. Snelheden van 45 km/u worden verwacht. Teams passen innovatieve technieken toe zoals draagvleugels. Met dit systeem wordt de boot als het ware uit het water getild waardoor er minder weerstand is, ze sneller kunnen varen en zo minder energie verbruiken.

Op vrijdag 8 juli en zaterdag 9 juli varen de deelnemers van de Young Solar in Grou en Leeuwarden mee met de colonne. Ook staat er op maandag 4 juli (Lemmer) woensdag 6 juli (Drachten) een Mini Solar Challenge voor basisschoolleerlingen op het programma. Kinderen uit groep 7 en 8 hebben zelf een klein zonnebootje gemaakt die ze laten varen in een zwembad. Doel is dat ze leren experimenteren met duurzame energie.

Meer informatie over de race www.dutchsolarchallenge.nl

 

06:57 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Evenementen | Tags: dutch solar challenge, amsterdam |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.