Antwerpen Proeft plant rechtszaak tegen organisatoren Halle Proeft voor o.a. misleiding en verwarring : Showbizzkanaal

12/06/2016

Antwerpen Proeft plant rechtszaak tegen organisatoren Halle Proeft voor o.a. misleiding en verwarring

antwerpen_proeft.JPGAntwerpen Proeft, een productie van Antwerpen Proeft bvba, is het toonaangevende culinair festival van België. De tiende editie van "dé place to be voor fijnproevers" (Knack Weekend) en "hét culinaire event van het jaar" (Feeling) vond plaats van 5 t.e.m. 8 mei 2016. Deze jubileumeditie, aan de Antwerpse Waagnatie in stad Antwerpen, brak alle records.

Vrijdag raakte bekend dat de advocaten van Antwerpen Proeft bvba de organisatoren van het evenement met de naam Halle Proeft - meer bepaald Tom Sleeuwaert, Belinda Peeters, Fries Lefevere, Leentje Vervliet en de vereniging Halle Leeft - formeel in gebreke hebben gesteld. Op vrijdag 17 juni 2016 zou in het Antwerpse Halle, een deelgemeente van Zoersel, de tweede editie van Halle Proeft plaatshebben.

Voor de eerste editie van Halle Proeft wáren de organisatoren van Halle Proeft, dit op 18 juni 2015, door Antwerpen Proeft bvba al formeel in gebreke gesteld. Van deze eerste ingebrekestelling veinzen de organisatoren van Halle Proeft geen weet te hebben en hierop is ook nooit enige, laat staan afdoende, reactie gekomen.

Met het evenement van 17 juni 2016 volharden de organisatoren van Halle Proeft in de boosheid. De organisatoren van Antwerpen Proeft bereiden nu gerechtelijke stappen voor.

Op zijn minst twee elementen van Halle Proeft brengen de organisatoren van Halle Proeft in nauwe schoentjes.

Allereerst wordt een misleidende en verwarrende handelsbenaming gebruikt, Halle Proeft. Dit wordt uitdrukkelijk verboden door de wet van 21 december 2013 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming. Alle personen of verenigingen die een evenement organiseren, moeten zich aan deze wet houden en mogen dus geen misleidende of verwarrende namen gebruiken. Het doel van het evenement (winst maken, de clubkas spijzen of om het even welk ander doel) is daarbij van geen enkel belang.

Ward Ramaekers van Antwerpen Proeft verduidelijkt: "De organisatoren van het evenement in Halle, op nog geen dertig kilometer van stad Antwerpen, zijn zonder enige twijfel bekend met Antwerpen Proeft. Met de naam Halle Proeft wekken ze de indruk, en kan en zal het publiek denken, dat het evenement in Halle gelinkt is aan het evenement, of de onderneming, Antwerpen Proeft, terwijl dit helemaal niet waar is. Hierover hebben we al meerdere vragen gekregen, wat het beste bewijs is."

Daarnaast is er overduidelijk sprake van aanhaking. Ook aanhaking wordt uitdrukkelijk verboden door de wet betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming. "De organisatoren van het evenement in Halle hangen ongevraagd en zonder toestemming hun wagonnetje aan onze locomotief," legt Ramaekers uit. "Ze halen, zonder daar recht op te hebben, voordeel uit de naam Antwerpen Proeft en het succes dat, in de provincie Antwerpen al zeker, met ons evenement in verband wordt gebracht." Standhouders van het evenement in Halle haken mee aan, door Antwerpen Proeft expliciet uit te spelen in hun promotie voor Halle Proeft.

Antwerpen Proeft bvba eist dat de organisatoren van Halle Proeft alle nodige, tot genoegdoening leidende aanpassingen doorvoeren, zoals het veranderen van de naam van het evenement in Halle. Anders starten de advocaten van Antwerpen Proeft bvba (onder meer) de procedure ter verkrijging van een schadevergoeding op, ter compensatie van de periode waarin de organisatoren van Halle Proeft onder andere en tégen de wet de misleidende en verwarrende naam Halle Proeft hebben gebruikt.

Pikant detail: Bij een vereniging als Halle Leeft is ieder lid, in dit geval dus niet alleen de vier leden die gekend zijn, voor de hele som persoonlijk aansprakelijk in rechtszaken.

Wordt vervolgd.

18:53 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Evenementen | Tags: antwerpen proeft, halle proeft |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.