Showbizzkanaal : Archieven

30/11/2015

Karen Damen in Het huis: morgenavond op Eén

één.JPGIn aflevering zes van Het huis komt Karen Damen morgenavond op bezoek. Voor het eerst sinds het afscheid van K3 praat ze open en bloot over de voorbije twee decennia als lid van de populaire meidengroep, maar ook en vooral over het leven na K3.

Het wordt een erg breekbaar portret, niet in het minst als Karen bezoek krijgt van haar vaste partner in crime, Kristel Verbeke. Vooral de confrontatie met hun nakend afscheid levert beklijvende televisie op. “Ik heb er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan, maar ook wij zullen elkaar moeten loslaten," zegt Kristel in de boomhut. En daarna volgde nog een heerlijke duik in het zwembad, een heus onderwaterconcert en een hele lange nacht.

Karen, en ook een beetje Kristel, zoals je haar/hen nog nooit gezien hebt.

Het huis: elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

 

19:10 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: karen damen, het huis |  Facebook | |  Print |

Brussel en Vlaanderen ondersteunen Brussels Art Institute

Het Brussels Art Institute, een project van kunstenaar Jan De Cock, is een plek waar nieuwe werkvormen een kans krijgen en linken met onderwijs gemaakt worden. De kunstenwerking is onlosmakelijk verbonden met de kunsteducatieve werking, in de Gesamt-traditie van het Bauhaus. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse Regering ondersteunen dit nieuwe cultuurhuis.

The Brussels Art Institute (BAI) moet een multidisciplinaire kunstenplek worden voor leerlingen, studenten, kunstenaars en mensen uit de buurt en daarbuiten. Sint-Lukas Kunsthumaniora Brussel en BAI werken sinds vorig jaar samen. De leerlingen van de secundaire school kunnen er terecht in de atelierruimten, waar ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen aan de zijde van professionele kunstenaars. Beide partners willen de samenwerking de volgende jaren verder uitbouwen. Dit kan leiden tot een inhoudelijke vernieuwing van het kunstonderwijs.

De ministers Guy Vanhengel en Pascal Smet, de bevoegde collegeleden van de VGC, en Vlaams minister Sven Gatz erkennen de inspanningen van De Cock en investeren in de werking ervan. Voor de culturele werking maken ministers Smet en Gatz respectievelijk 40.000 euro en 50.000 euro vrij. Minister Vanhengel investeert 50.000 euro in een interactieve atelierruimte en het openstellen ervan voor de leerlingen van Sint-Lukas Kunsthumaniora.

‘Dit nieuwe cultuurhuis in Kuregem draagt bij aan de ontwikkeling van de wijk in Anderlecht. Het Brussels Art Institute is zich bewust van haar locatie en heeft aandacht voor wat er zich in de wijk afspeelt,’ zegt Pascal Smet. ‘Het is tegelijkertijd kunstencentrum, vormingscentrum, werkplaats, tentoonstellingsplatform en bibliotheek. De nadruk ligt op beeldende en audiovisuele kunst, muziek (jazz), performancekunst en cross-overs tussen deze disciplines.’

‘Door deze innovatieve samenwerking krijgen de leerlingen van Sint-Lukas Kunsthumaniora extra creatieve impulsen’, zegt minister Guy Vanhengel bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. ‘Het was Jan De Cock, oud-leerling van de school, die het idee van het Bauhaus concept lanceerde: een combinatie en interactie van school en ateliers, leerlingen en kunstenaars. Voor de school biedt deze aanpak ook de kans om een nieuw onderwijsmodel te testen en uit te werken.’

Minister van Cultuur Sven Gatz: ‘Het Brussels Art Institute van Jan De Cock is een unieke plek. Kunstenaar Jan De Cock maakt er in zijn atelier topwerken die de wereld rondreizen en zorgt er tezelfdertijd voor dat de leerlingen van de kunsthumaniora Sint-Lukas les krijgen in een creatieve omgeving. Waar anders leer je beter het vak, dan in een kunstatelier van een straffe kunstenaar?’

18:06 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Kunst | Tags: vlaanderen, vlaanderen, brussels art institute |  Facebook | |  Print |

Peter Van de Veire toont musicaltalent in liveshow Ketnet Musical Kadanza Together

ketnet.JPGPeter Van de Veire is klaar voor zijn musicaldebuut in Ketnet Musical - Kadanza Together, de nieuwe musical van Ketnet en Studio 100. Dat heeft hij gisteren getoond in de liveshow op Ketnet, waarin hij tijdens de openingsact een eerste glimp liet zien van zijn musicaltalent.

Vanochtend werden tijdens een spetterende livefinale voor een enthousiast publiek de twee hoofdrolspelers voor de kinderrollen in de musical gekozen. De jury en de kijkers (via SMS) kozen voor de 15-jarige Arne Decock uit Aartselaar en de 12-jarige Maud Verstraeten uit Oud-Heverlee. Zij zullen vanaf 6 februari op het podium schitteren naast de volwassen hoofdrolspelers Tatyana Beloy, Matthew Michel (Ghost Rockers) en Peter Van De Veire. Eerder deze week werden tijdens de dagelijkse voorrondes ook al de vertolkers geselecteerd voor de vier andere sprekende kinderrollen. Dat zijn Francisco Schuster (13 jaar, Merksem), Andres Doise (14 jaar, Overmere), Poppie Pilar De Beul (10 jaar, Lebbeke) en Leonie Savaete (13 jaar, Brugge). Maar ook de 16 andere kinderen die werden weerhouden na de finale audities vorige maand, spelen mee in Kadanza Together.
De juryleden Giovanni Kemper, Laura Tesoro, Koen Crucke en Gert Verhulstwaren danig onder de indruk van de twee meisjes en twee jongens die in de finale het beste van zichzelf gaven om een van de twee jonge hoofdrollen in Kadanza Together te bemachtigen. Maar ze moesten de knoop doorhakken en uiteindelijk viel de keuze op Arne voor de rol van Ruben en Maud voor de rol van Pipa.

Quote Arne:

Toen ik hoorde dat ik gewonnen had, was ik helemaal overdonderd. Het drong niet onmiddellijk door.  Maar ik vind het super dat ik samen met Maud mag spelen, want het klikt echt goed! Nu is het keihard werken tot aan de première.
Quote Maud:

Ik had helemaal niet verwacht dat ik ging winnen, maar ik ben superblij! Ik ben spontaan beginnen huilen van blijdschap. Het wordt heel leuk om samen met Arne te spelen. Ik kijk er al naar uit om de mensen te ontroeren en een goed gevoel te geven.
Daarmee is de hele hoofdcast nu bekend.

Volwassen hoofdrollen:

Peter Van de Veire: Coenraad Bolders, de kampleider van een kampplaats aan zee, waar tegelijk twee zomerkampen plaatsvinden: een zangkamp en een danskamp. Tussen de twee bestaat een grote rivaliteit. Coenraad is een sympathieke kerel, maar hij ziet zich voor een verscheurende keuze gesteld: volgend jaar mag maar een van de twee kampen plaatsvinden en hij moet bepalen welk kamp dat is…

Tatyana Beloy: Margot Williams, een zangeres die de jongeren van het zangkamp begeleidt.

Matthew Michel: Vince Petrelli, een sterchoreograaf die de jongeren van het danskamp coacht

Kinderrollen:

Ruben: Arne Decock (Aartselaar – 15 jaar)

Arne over zijn personage : “Ruben zit in het zangkamp. Hij is een coole, populaire jongen. Hij kan heel goed zingen en speelt verschillende instrumenten (ukelele, drum, piano). Hij valt meteen voor de charmes van de lieve Pipa. In tegenstelling tot zijn beste vriend Daan is hij niet zo anti-dansers. Maar zelf dansen, dat is niet aan hem besteed.”

Pipa: Maud Verstraeten (Oud-Heverlee – 12 jaar)

Maud over haar personage: “Pipa volgt het danskamp. Ze is een leuk en lief meisje. Ze is heel geliefd bij de dansers en de beste vriendin van Simon. Simon is verliefd op haar maar dat is niet wederzijds. Pipa heeft het meer voor Ruben.”

Simon: Francisco Schuster, Merksem – 13 jaar

Francisco over zijn personage: “Simon is de beste danser van het hele kamp. Hij is stoer, een beetje jaloers en verliefd op Pipa. Hij haat alles wat muzikanten betreft, hij vindt ze dwaas en zielig. Hij daagt Daan uit het zangkamp altijd uit, is opvliegend tegenover de kinderen van Zamu, het kamp van zangers en muzikanten”

Daan: Andres Doise, Overmere – 14 jaar

Andres over zijn personage: “Daan is de beste vriend van Ruben en wordt op kamp op slag verliefd op Mona. Hij speelt gitaar. Hij is stoer en heeft een grote mond, maar een klein hartje wat betreft Mona. Tegenover haar wordt hij ineens heel verlegen. Maar tegenover de dansers van Danz Up is hij opvliegend en uitdagend.”

Fleur: Poppie Pilar De Beul, Lebbeke – 10 jaar

Poppie over haar personage: “Fleur is een beetje vreemd, guitig en onbedoeld grappig. Ze heeft heel wat gezondheidsprobleempjes en allergieën. Ze komt toe op het kamp met een hele zak pilletjes en een puffer die ze te pas en te onpas nodig heeft.”

Mona: Leonie Savaete, Brugge – 13 jaar

Leonie over haar personage: “Mona is een stoere rockchick die basgitaar speelt. Ze is heel cool en zeker niet op haar mondje gevallen. Daan valt als een blok voor haar en stiekem ziet zij hem ook wel zitten, maar dat laat ze niet merken.”

Kadanza Together: het verhaal

Kadanza Together speelt zich af in de zomervakantie op een kampplaats aan zee. Coenraad Bolders is de kampleider, maar hij zit met een probleem. Elk jaar vinden er verschillende kampen plaats zoals het danskamp DANZ UP en het zangkamp ZAMU. Maar dit jaar vallen beide kampen samen. Dat is absoluut niet naar de zin van de dansers, want die vinden de zangers maar nerds en een beetje zielig. En de zangers vinden de dansers een bende arrogante dikke nekken in lelijke trainingspakken. Om het allemaal nog erger te maken, brengt Coenraad het nieuws dat er volgend jaar maar één van de twee kampen kan blijven bestaan. Beide kampen moeten een fantastische show in elkaar steken om Coenraad te overtuigen. Aan het einde van het kamp beslist hij welk kamp volgend jaar terug mag komen.

Kadanza Together gaat op zaterdag 6 februari in première in het Plopsa-theater in Plopsaland De Panne.

Meer informatie op www.ketnetmusical.be

De finale kan herbekeken worden op www.ketnet.be

13:15 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie, Theater | Tags: liveshow ketnet musical, ketnet musical, studio 100 |  Facebook | |  Print |

Marlies Dekkers maakt provocerende film over hedendaags feminisme

Marlies Dekkers, The Awakening, kortfilm The Awakening, Met de kortfilm 'The Awaking' viert Marlies alle vrouwen op haar 50ste verjaardag.

Marlies Dekkers lanceert haar eerste film. De kortfilm is rauw en provocerend en omvat Marlies haar visie op het hedendaagse feminisme. Marlies Dekkers bedacht en creëerde deze film in het licht van haar 50ste verjaardag, in samenwerking met de creatieve studio, Cloudfactory. Met dit werk wil ze het feminiene feminisme vieren, voor alle vrouwen op aarde.

"Samen kunnen we de stereotypen ontmantelen die al veel te lang onze samenleving domineren, dat wij vrouwen niet de skills, intelligentie of het lef zouden hebben om dingen te bereiken. Het enige wat we nodig hebben is een female forward mindset: vrouwen die begrijpen dat gelijkheid niet afhangt van externe factoren, passief ontvangen of agressief verkregen wordt. Vrouwen die hun geest trainen om zichzelf krachtig te voelen. Vrouwen die zelfvertrouwen voelen, denken en uitstralen. Niet tegen, maar samen met de man. Uiteindelijk geven we onszelf deze vooruitgang. We zijn de third movement, females moving forward." Zegt Marlies Dekkers.

"The Awakening gaat niet over Marlies haar collecties of over haar verleden of toekomstplannen. Het gaat over het feministisch nalatenschap dat ze wil opbouwen voor vrouwen. De film is een experiment rond de vrouwelijke kracht, over vrouwen die hun eigen sterkte vinden. Wanneer we het script van de film lazen, voelden we ons heel erg aangetrokken tot het motiverende verhaal. Hier wilden we absoluut deel van uitmaken." Zegt Cloudfactory.

Om haar 50ste verjaardag te vieren, heeft Marlies maar één wens: dat deze film gedeeld wordt via mail en sociale media, zodat het zoveel mogelijk vrouwen ter wereld kan bereiken.

Marlies blijft verder vechten voor een wereld waarin vrouwen zich bevrijden van sociale en culturele beperkingen. Een wereld waarin vrouwen niet enkel dromen over hun doelen, maar ze ook nastreven en bereiken.

'The Awakening' werd geregiseerd door Daniel Noguereia, gefilmd in Amsterdam, and geproduceerd in samenwerking met Brenninkmeijer & Isaacs.

12:20 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Film/Documentaire | Tags: marlies dekkers, the awakening, kortfilm the awakening |  Facebook | |  Print |

Lookalikes - Aflevering 6 op maandag 30 november 2015 om 20.35 bij 2BE

Lookalikes, 2be Lookalikes, Véronique De Kock, Barbara Vackier, Op maandag 30 november 2015 staat de zesde en laatste gewone aflevering van Lookalikes op het programma. Zes weken lang trok reportagemaker Piet De Praitere door Vlaanderen op zoek naar lookalikes van bekende Vlamingen en volgde hij hen in hun dagelijkse leven. In deze aflevering zoekt Piet de ‘dubbelgangers’ op van Rani De Coninck, Dany Verstraeten, Paul Jambers en Véronique De Kock. Maandag 7 december 2015 is er een compilatieaflevering.

RANI DE CONINCK WORDT TRANSGENDER

 

Piet ontdekt in deze laatste aflevering de wereld van transgender Karolien Laffau, de ‘lookalike’ van Rani De Coninck. Het leven van Karolien zag er ooit helemaal anders uit. Ze was namelijk vroeger een man, maar ze voelde zich niet goed in haar vel en liet zich daarom ombouwen tot een vrouw. “Vroeger leek ik in de verste verte niet op Rani De Coninck. Die miserie is in feite allemaal begonnen met mijn hormonenkuur”, vertelt Karolien.

DANY VERSTRAETEN SUKKELT MET EEN AGRESSIEPROBLEEM

 

Piet gaat mee in agressietherapie met de ‘dubbelganger’ van Dany Verstraeten: Thierry Lepoutre. Thierry sukkelt al enige tijd met een serieus agressieprobleem, maar dankzij de therapie maakt hij grote vorderingen. Of niet? Wanneer Piet hem vraagt of hij niet liever de echte Dany Verstraeten zou zijn, succesvol en zonder agressieprobleem, antwoordt hij: “Wie zegt dat Dany een kalme mens is? Het kan goed zijn he, als die zijn hemd opendoet dat die vol staat met tatoeages”.

PAUL JAMBERS ALS GEVANGENE

Piet gaat ook langs bij gevangene Francis Durnez die door het leven gaat als ‘dubbelganger’ van Paul Jambers. Francis waant zichzelf de echte Paul Jambers en geeft Piet een lesje in televisie maken: “Piet, ik heb jou naar hier gelokt om jou een lesje te geven in televisie maken. Vuistregel nummer 1 is: de geïnterviewde moet in close-up zijn”.

VÉRONIQUE DE KOCK GAAT OP BEZOEK BIJ HAAR LOOKALIKE

 

Tot slot gaat Piet op ziekenbezoek bij de lookalike van Véronique De Kock: Barbara Vackier, samen met de échte Véronique De Kock. Barbara ligt in een coma na een zwaar ongeval en de situatie lijkt vrij uitzichtloos. Niet iedereen is het eens over Barbara’s gelijkenissen met Véronique De Kock en ook Véronique zelf heeft zo haar twijfels: “Ik vind toch niet dat ze zo hard op mij lijkt. Ik vind het eerder Tanja Dexters, maar dan met bruin haar”.

 

11:50 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: lookalikes, 2be lookalikes, véronique de kock, barbara vackier |  Facebook | |  Print |

Marco Borsato's 'Evenwicht' nu al goed voor goud!

marco_borsato.JPGMarco Borsato bracht afgelopen vrijdag 20 november nog maar net zijn gloednieuwe album ‘Evenwicht’ uit en de plaat is nu al goud op Belgische bodem (meer dan 10.000 exemplaren gingen over de toonbank)! En dat is nog niet alles.. ‘Evenwicht’ is in Nederland al de dubbel platina! Het album belandde vandaag dan ook op een mooie tweede plaats in de Belgische Ultratop Charts.

Om de release van ‘Evenwicht’ te vieren, lanceerde Marco enkele weken geleden ook de eerste single uit dit gouden album. ‘Mooi’, een nummer met al bijna 2 miljoen views op de YouTube-teller.

Over deze eerste single vertelde Marco het volgende: “Dit lied is exemplarisch voor hoe ik nu in het leven sta. Ik kijk naar wat er nu is, niet naar wat er was of wat er misschien nog moet komen.”

Borsato zit in een fase waarin de relativering het wint van de scoringsdrift. Dat betekent niet dat het heilige vuur minder fel brandt. “Door de dingen die je onderweg meemaakt, wordt de blik op het leven breder. Dat ervaar ik als de zegen van het ouder worden. Mijn carrière is – dat kan ik zonder op te scheppen best zeggen – de afgelopen twintig jaar één stijgende lijn geweest. Er was, op zakelijk vlak, weliswaar een kuil, maar artistiek is het altijd maar doorgegaan. Daardoor dreigt ook een tunnelvisie te ontstaan. Zodra ik met een album kom, rijst de vraag of ik opnieuw records ga breken. Hoeveel hits staan erop? Wat scoort het snelst? Wordt het de zeventiende of achttiende nummer 1-hit?”

Die druk komt deels van buitenaf, maar is tevens het product van van zelf opgelegde ambities. “Nu, na twee decennia vol mooie momenten, denk ik: wie of wat heb ik eigenlijk iets te bewijzen? Is het niet belangrijker dat ik iets maak waarop ik gewoon trots ben, en dan verder maar te zien wat er gebeurt?” Vanuit die ontspannen grondhouding is Evenwicht ontstaan, een album waarop het leven gepassioneerd wordt vastgeklampt. De liedjes reflecteren hoe hij in deze leeftijdsfase naar de wereld kijkt. “Ik koester het geluk, hoe klein of groot ook. Het is maar waar je gaat staan en welk perspectief je kan kiezen. Of preciezer gezegd: een dag die van mij een 9+ krijgt, kan door een ander net zo goed worden ervaren als een dikke onvoldoende. Niet iedereen heeft de mogelijkheid de blik richting de zonnige kant te kunnen wenden. Dat is geen kwestie van arm of rijk. Dat gaat veel meer over geluk en lot.”

In het najaar en de winter speelt Borsato elf maal in een uitverkochte Ziggo Dome in Nederland. Het is een luxe dat zijn publiek nog net zo gretig is als aan het begin van zijn succes. “Elf keer een vol huis, in deze fase van mijn carrière – nadat ik al zo vaak overal heb gestaan. Dat is echt bijzonder. Er is blijkbaar een gezonde balans tussen de honger van mijn publiek en het aanbod. Ik speel geen 300 keer per jaar. Dat is een keuze. Dan wordt het mechanisch en routineus. Daar ben ik allergisch voor. Als ik er sta, wil ik ook echt alles geven.“

Met grote woorden zou gezegd kunnen worden dat Borsato en John Ewbank na 25 jaar een punt hebben bereikt waarop ze pas echt beseffen wat artistieke vrijheid inhoudt. “De klik tussen ons is optimaal. De druk en de tijdslimieten hebben plaatsgemaakt voor een gezamenlijk bewustzijn van de kracht van muziek.”

Evenwicht is het product van een vrije geest. De liedjes zijn geen kansberekeningen, maar komen uit het hart. “Niets is opgelegd of bedacht. John en ik hebben bij dit album nooit gedacht: dáár moeten we uitkomen. Die houding zet de deuren open. Dat heeft ook te maken met levenservaring. Als je een paar flinken dreunen voor je kanis hebt gehad, ben je ook beter in staat om de gelukkige momenten te herkennen. Dat leidt tot ontspanning, en juist die ontspanning geeft vleugels. Zo ervaar ik het tenminste.”

Het afgelopen jaar was Borsato de meest gestreamde Nederlandstalige artiest op Spotify. Die kwalificatie vervult hem met trots: zijn muziek blijkt bestendig tegen de vernieuwingen die elkaar in hoog tempo opvolgen. “Ik kom nog uit de tijd van het vinyl. Van naar de winkel lopen, en dan thuis die elpee uit de hoes halen om vervolgens vol spanning de naald van de platenspeler te laten zakken. Nu is dat retro. Toch blijft de basis, ondanks de digitale revolutie, dezelfde: het draait om de muziek. Een goed liedje is een goed liedje. Of het nu op een pick-up wordt gedraaid, of via wifi door de huiskamer golft.”

Natuurlijk is er onder Borsato fans veel vraag naar fysiek product en daarom is Marco Borsato de aller eerste artiest die een aparte winkel krijg op bol.com. Alle Marco Borsato producten staan hier netjes bij mekaar: Borsato bol.com winkel

Voor Borsato is Evenwicht allerminst een pas op de plaats, en evenmin een statement. “Het plezier en de passie zijn weer de hoofdmoot. Evenwicht is het resultaat van het hart open durven te zetten. John en ik hebben genoeg grond onder onze voeten om dat te doen. Als je durft los te laten, schuiven de grenzen vanzelf op. Dan ligt de wereld, ook in muzikaal opzicht, voor je open.”

 


 

 

11:40 Gepost door www.showbizzkanaal.be in CD's, Muziek | Tags: evenwicht, marco borsato |  Facebook | |  Print |

Stop de opwarming : in Wetenschap redt de wereld, op maandag 30 november 2015 om 21.10 u. op Canvas

canvas.JPGIn de tweede aflevering van Wetenschap redt de wereld - Op maandag 30 november

Vandaag gaat in Parijs de langverwachte klimaatconferentie van start. Diezelfde avond onderzoekt het Canvas-programma Wetenschap redt de wereld welke oplossingen wetenschappers over de hele wereld aanreiken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Op canvas.be gaat Dirk Draulans het in zijn wekelijkse artikelenreeks minder ver zoeken: hij vraagt zich af of wij zelf ons klimaat kunnen redden door ons gedrag aan te passen. Daarbij aansluitend is er een interactief verhaal over circulaire economie.

Stop de opwarming : in Wetenschap redt de wereld, op maandag 30 november om 21.10 u. op Canvas en canvas.be

Kan ons gedrag de klimaatverandering counteren? Dirk Draulans op canvas.be

Kan circulaire economie de opwarming tegengaan?: op canvas.be
Mogelijke oplossingen
De opwarming van de aarde is een feit, en zelfs als wij in het rijke Westen ons gedrag snel en drastisch aanpassen, is de kans klein dat de hele wereldbevolking dat tijdig zal doen. Kan de wetenschap ons dan misschien helpen om de catastrofe af te wenden?

Aan grootse ideeën is er geen gebrek. Zo zijn er wetenschappers die een gigantisch scherm in de ruimte willen hangen en zo het zonlicht deels tegenhouden. Zo heeft ene Roger Angel voorgesteld om met triljoenen kleine spiegeltjes het zonlicht deels terug te kaatsen. Die massa spiegeltjes zouden we dan de ruimte in moeten schieten met ondergrondse kanonnen van 2 kilometer lang, die 10 jaar lang, om de 5 minuten, een lading spiegeltjes afschieten. Kost: 4 biljoen euro…

Niet echt realistisch dus. En daarom gaat Jeroen Buyse in deze aflevering van Wetenschap redt de wereld op zoek naar andere oplossingen.

CO2-vreters
Kunnen we die CO2 niet gewoon weer uit de lucht halen? Aan de VUB ontwikkelt Joeri Denayer MOFs of Metal Organic Frameworks: moleculen die speciaal ontworpen zijn om CO2 op te vangen. Ze kunnen enorm  veel CO2 opnemen omdat ze van binnen volkomen  hol zijn. Kunnen we daarmee de CO2 uit de lucht halen voor het te laat is?

Propere energie
In afwachting moeten we natuurlijk gewoon minder CO2 produceren. Dankzij de zonnepanelen van de toekomst bijvoorbeeld: niet die lelijke bakken die nu onze daken ontsieren, maar flinterdunne, doorzichtige zonnecellen die je overal op zou kunnen aanbrengen: op je vensters, op het dak van je auto, en zelfs op je kleren. Maar Wetenschap redt de wereld zoekt het nog verder – of dieper: is het geheim van de CO2-neutrale brandstof te vinden in de oceaan?

De noodrem
Intussen zijn er ook wetenschappers die voorspellen dat de temperatuur van de aarde nog sneller zal stijgen dan ze nu al doet. En dan komen al die geniale oplossingen te laat. Wat als de effecten van de opwarming echt onomkeerbaar worden, en de opwarming zelfs versnellen? Dan dreigen we op zeer korte termijn in een catastrofe terecht te komen.

En voor dat absolute rampscenario proberen topwetenschappers in Oxford en Cambridge, zoals Simon Driscoll, klaar te zijn. Hun oplossing is geïnspireerd door de vulkaan Pinatubo, die in 1991 17 miljoen ton zwaveldioxide de lucht in spoot, tot 40 kilometer hoog. Een jaar later had die gigantische wolk zich over de hele planeet verspreid… en daalde de temperatuur op aarde met één graad. Kortom, als we ooit aan de noodrem moeten trekken, willen deze mensen gigantische hoeveelheden zwavel in de stratosfeer spuiten die het zonlicht moet weerkaatsen: een noodoplossing die zelf vreselijke gevolgen dreigt te hebben. Simon is dan ook één van die zeldzame wetenschappers die hopen dat zijn uitvinding nooit gebruikt zal worden…

Debat op canvas.be
Weinig wereldproblemen confronteren ons zo rechtstreeks met onze eigen verantwoordelijkheid. Kunnen we vertrouwen op de wetenschap? En mogen we dat eigenlijk wel? Zullen we wetenschappelijke ontdekkingen niet gebruiken als alibi om broeikasgassen te blijven spuiten? Daarover gaan Joeri Denayer, Simon Driscoll en Jeroen Buyse op canvas.be in debat met de kijkers, onmiddellijk na de uitzending.

11:26 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: stop de opwarming, canvas |  Facebook | |  Print |

Canvas | Karakters met Jean-Marie Dedecker - op dinsdag 1 december 2015 om 21.10 u

Jean-Marie Dedecker, Canvas, Voormalig judocoach Jean-Marie Dedecker vormt in de jaren ‘90 naar eigen zeggen ‘het beste sportteam dat België ooit had’. Op zijn eigen manier maakt hij van het Belgische judo een wereldmacht en van zichzelf een monument in de Belgische sport. Pas als hij nadien in de vaderlandse politiek stapt, levert hij gevechten die hem als mens blijvend zullen beschadigen.

Ben Crabbé praat met Jean-Marie Dedecker in de laatste aflevering van Karakters, op dinsdag 1 december om 21.10 u. op Canvas en canvas.be

‘Zo goed mijn vader was als judocoach, zo slecht was hij als politicus. Als judocoach was hij een teamspeler die een team heeft samengesteld dat zeer succesvol was. Als politicus is hij een egoïstische Ronaldo geworden die alleen nog maar zelf wilde scoren.’

Dimitri Dedecker
In zijn afgelegen hoeve in de Middelkerkse polders, lijkt de Oostendse brulboei eindelijk rust te hebben gevonden. ‘Ik heb klappen gekregen, ja, maar verdorie, het gaat niet alleen om winnen, het gaat ook om de strijd die je geleverd hebt. Ik heb het toch maar mooi gedaan. Dat kan niet iedereen zeggen.’

Medische ambities
De strijdlust van Dedecker wordt aangewakkerd in zijn prille kindertijd. De jonge Jean-Marie droomt van een carrière als dokter, maar ziet die droom uiteenspatten aan het begin van zijn universitaire studies. ‘Plots was mijn vriendin zwanger en moest ik zelf voor gynaecoloogje spelen. Ik had nog niets en zag mijn toekomst al verloren gaan.’ Tot overmaat van ramp sterft het kind bij de geboorte. Jean-Marie valt in een diepe put van verdriet en frustratie, waar hij een leven lang uit zal moeten klauteren.

Een monument van het judo
Judo wordt een uitlaatklep. Als atleet schiet hij nét te kort, maar als bondscoach zet de jonge Dedecker een systeem op poten waarin het Belgisch judotalent kan woekeren. Met Jean-Marie als dominante allenheerser op de top van de piramide. ‘Topsport is geen democratie. Alleen de top telt. Dat bereik je door als trainer keihard te zijn en enkel de besten te kiezen.’

Na de gouden jaren ’80 met Ingrid Berghmans en Robert Vandewalle staat er onder zijn bewind een nieuwe generatie op met wereldtoppers als Ulla Werbrouck, Gella Vandecaveye en Harry Van Barneveld. Op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 haalt België maar liefst vier judomedailles binnen, een ongeziene prestatie die de wereldpers haalt. Dedecker, architect van dat succes, beleeft de ultieme onderscheiding.  ‘Ik  was een monument. Ik was dronken van glorie en ik waande me onaantastbaar.’

De stommiteit van zijn leven
Maar in 1999 begaat Dedecker naar eigen zeggen ‘de stommiteit van mijn leven’.Hij wordt senator voor Open VLD, maar merkt snel dat sport en politiek twee compleet verschillende werelden zijn. ‘In het judo groet men elkaar voor en na het gevecht. In de politiek begint het gevecht als men elkaar de rug toegekeerd heeft.’ Dedecker is een stemmenkanon, maar in zijn controversiële, polemische stijl schopt hij soms wild in het rond.

Eind 2006 wordt hij door de Open VLD aan de deur gezet, maar amper twee maanden later haalt de N-VA hem met trompetgeschal binnen…om hem drie dagen later weer te dumpen. Het is de diepste en donkerste episode uit zijn leven. ‘Ze hebben mij toen op het kapblok gelegd en geslacht als mens. Daar kan ik nog altijd niet mee om.’

Als zoon Dimitri een week later in een emotionele brief zijn vader met aandrang vraagt om te stoppen met politieke zelfkastijding, antwoordt Jean-Marie met de oprichting van een nieuwe partij, Lijst Dedecker. Onverstoord, want ‘je stopt niet met een nederlaag’.

Getuigen
Naast zoon Dimitri komen ook ex-judotoppers Ingrid Berghmans en Ulla Werbrouck aan het woord over hun voormalige succescoach.

10:55 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: jean-marie dedecker, canvas |  Facebook | |  Print |

Dana Winner start nieuw muzikaal hoofdstuk met Top Act/Universal Music Belgium

dana_winner.JPGDana Winner, de Vlaamse nachtegaal die met ruim 2,5 miljoen verkochte albums één van de bestverkopende artiesten ooit van eigen bodem is, start begin 2016 met een nieuw muzikaal hoofdstuk in haar rijk gevulde carrière. Dana tekende deze week een contract bij Top Act Music/Universal Music Belgium en zal in het voorjaar een nieuw studio-album uitbrengen.

Het zijn boeiende tijden voor Dana Winner. Het voorbije weekend beleefde ze de zeer geslaagde première van haar nieuwe theatertour, waarmee ze nog tot in maart door Vlaanderen en Nederland toert. Inmiddels heeft Dana ook al opnames achter de rug voor het succesvolle VTM-programma ‘Liefde voor muziek’, dat in het voorjaar op het scherm komt. Tussendoor was er gelukkig nog tijd om nieuwe muzikale plannen te smeden voor een nieuw studio-album, dat in 2016 door Top Act Music/Universal Music Belgium zal worden uitgebracht.

“Begin volgende jaar duik ik al meteen in de studio”, laat Dana weten. “Ik kijk heel erg uit naar mijn samenwerking met het team van Top Act en Universal Music. Het voelde meteen een beetje als thuiskomen toen ik besloot om met hen voor mijn nieuwe album in zee te gaan.”

“Dana Winner behoort al jaren tot de absolute top in Vlaanderen en Nederland en zij stond hoog op onze ‘wish list’ van de te tekenen artiesten”, zegt Patrick Guns, general manager van Universal Music Belgium. “Ons team is er trots op dat we een artieste met zo’n klasse en uitstraling een muzikale thuis kunnen bieden.”

Beeld: Top Act/Universal Music Belgium 

 

10:35 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Muziek | Tags: top actuniversal music belgium, dana winner |  Facebook | |  Print |

Eén | Blokken quiz app kaapt twee awards weg op de Digital Marketing Awards 2015

Digital Marketing Awards 2015, Blokken quiz app, Tijdens de 'Award Night' van de Digital Marketing Awards in Gent donderdagavond, heeft de Blokken quiz app van het Gentse Small Town Heroes twee prijzen gewonnen: een zilveren medaille in de categorie ‘Most performing content’ en een gouden medaille in de categorie ‘Innovation award / Out of the box award'.

In februari van dit jaar lanceerde het populaire spelprogramma met Ben Crabbé z’n eigen app. Intussen werd de Blokken quiz app al door ruim 130 000 mensen gedownload. Sinds de lancering zijn er al meer dan 7 miljoen spelletjes op gespeeld.

Download gratis de app via www.een.be/blokken.

Blokken, elke dag om 18u30, op Eén.

10:05 Gepost door www.showbizzkanaal.be in Televisie | Tags: digital marketing awards 2015, blokken quiz app |  Facebook | |  Print |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende